Uniunea Europeană condamnă cu fermitate atacul cu agent neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia şi tratează cu maximă seriozitate acuzaţiile britanice împotriva Rusiei, se arată într-o declaraţie comună difuzată în cursul unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE.

UE este „şocată de utilizarea ofensivă a unui agent neurotoxic la nivel militar, dezvoltat de Rusia, pentru prima dată în peste 70 de ani pe teritoriul european”, se arată în declaraţie, în care se exprimă solidaritatea fără rezerve şi sprijinul UE faţă de Marea Britanie, informează blacknews.ro.

Uniunea Europeană tratează cu maximă seriozitate evaluarea guvernului britanic potrivit căruia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de acest caz de otrăvire”, au adăugat miniştrii, menţionând că folosirea de arme chimice constituie o încălcare clară a normelor internaţionale.

Miniştrii au cerut Rusiei să răspundă urgent întrebărilor formulate de Marea Britanie şi comunitatea internaţională şi să prezinte imediat pe deplin, integral şi complet programul Noviciok Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Utilizarea de arme chimice de către oricine, indiferent de circumstanţe, este total inacceptabilă şi constituie o ameninţare pentru securitatea tuturor’” au avertizat miniştrii.

UE va rămâne atentă la această chestiune şi la implicaţiile acesteia, au concluzionat ei, potrivit declaraţiei.