Franţa a anunţat, duminică, că nu recunoaşte desfăşurarea alegerilor prezidenţiale ruse în Crimeea, la patru ani după anexarea "ilegală" a peninsulei ucrainene de către Moscova, informează AFP.


"Franţa nu recunoaşte organizarea alegerilor prezidenţiale ruse în Crimeea astăzi, duminică", a declarat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe.
 
"La patru ani de la anexarea ilegală a Republicii autonome Crimeea şi Sevastopolului, Franţa rămâne ferm ataşată restabilirii depline a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional. Punerea în discuţie prin forţă este contrară dreptului internaţional, inclusiv angajamentelor asumate de Federaţia Rusă", subliniază ministerul.
 
Ucraina a reacţionat de asemenea, avertizând vineri că interzice accesul alegătorilor ruşi în consulatele ţării lor pentru a lua parte la vot, provocând "indignarea" Rusiei.
 
Printre altele, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian urmează să efectueze o vizită la Kiev pe 22 şi 23 martie pentru discuţii cu autorităţile ucrainene, "mai ales despre situaţia din Crimeea şi Donbas", în timp ce Franţa se declară "preocupată de militarizarea peninsulei şi deteriorarea situaţiei drepturilor omului, afectând în special tătarii din Crimeea".