Renumitul salon anual al cărții de la Paris a fost inaugurat de Emmanuel Macron. Președintele Franței a trecut pe la standurile tuturor țărilor prezente la eveniment, ignorându-l însă pe cel al Rusiei.

Semnele tensiunilor dintre Occident și Moscova s-au văzut și la Salonul de carte, Emmanuel Macron preferând să treacă indiferent pe lângă standul unde erau expuse cărți ale scriitorilor ruși, care sunt invitați de onoare ai manifestării.

Am decis să nu trec la standul Rusiei din solidaritate cu prietenii noștri britanici”, a spus președintele francez, 

Nu a fost posibil să fiu în seara asta la standul oficial al Rusiei, totuși aș dori să reiterez aici cât de importantă este continuarea dialogului cu intelectualii, cu autorii, cu societatea civilă, cu muzicieni, cu toți acei care poartă puterea poporului rus și care uneori se opun cu mare curaj tuturor exceselor regimului în vigoare", a mai precizat Macron.

ppReacția președintelui francez vine ca urmare a otrăvirii la Londra spionului rus Serghei Skripal, incident pentru care oficialii britanici au acuzat Moscova, ceea ce a dus la un conflict diplomatic major între Marea Britanie și Rusia, care a culminat cu expulzarea a 23 de diplomați ruși aflați la Londra.

Precizăm că Salonul Cărţii de la Parisa fost creat în 1981, de Sindicatul naţional al editorilor din Franţa.

De atunci are loc anual, în luna martie, iar în 1992 a fost mutat de la Grand Palais de Paris la Parc des Expositions, într-un spaţiu de 50.000 mp.

Din 2016 "Salon du Livre de Paris" s-a numit simplu „Livre Paris", fiind cea mai importantă manifestare a pieţei editoriale din Franţa, cu o medie de 180.000 vizitatori pe ediţie.

Evenimentul este dedicat profesioniştilor din domeniul editorial - editori, agenţi literari, distribuitori şi vânzători de carte din Franţa şi din lume, deschis totodată publicului larg.