În doi ani și jumătate, Misiunea specială de monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în zona de conflict din regiunea Donbas a numărat oficial peste 20 de camioane etichetate „Gruz 200”, care au transportat din estul Ucrainei militari ruși morți, a anuntat joi, la o reuniune a Consiliului permanent al OSCE, reprezentantului organizației din partea SUA, Daniel Bayer, transmite „Ukrinform”.

Pe 27 octombrie, misiunea de observare a OSCE a înregistrat în Gukovo și Donețk o alta mașina, identificată „Gruz 200”, care a trecut granița dinspre teritoriul controlat de separatisti spre Rusia. Potrivit lui Bayer, camionul a fost ultimul din cele peste 20 astfel de vehicule care au fost observate în ultimii doi ani și jumătate.

Este ciudat de ce Kremlinul continua sa nege participarea directă a trupelor ruse în conflictul din estul Ucrainei, daca militarii sai, ucisi in luptele din Ucraina, sunt repatriati fara macar ca autoritatile militare sa se oboseasca sa ascunda aceste transporturi.

Conflictul din Donbass a început în primăvara anului 2014, după anexarea de catre Rusia a peninsulei Crimeea. Ucraina și comunitatea internațională acuză Kremlinul ca sprijina separatiștii din Donbas cu arme si trupe. Președintele Putin a spus de repetate ori că armata rusă sub nicio formă nu este implicată în conflictul din Ucraina. Cu toate acestea, potrivit datelor culese de serviciile de informatii ucrainene, în Donbas, în diferite etape, au existat până la opt mii de militari ruși.