Moscova nu va răspunde la ultimatumul Londrei în legătură cu otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de Interfax.

„Înainte de a pune ultimatumuri – să prezentam un raport guvernului britanic în 24 de ore – mai bine ar fi să respecte propriile obligații în temeiul dreptului internațional, în acest caz, Convenția privind interzicerea armelor chimice“, – a declarat Lavrov.

„Înainte de a da ultimatumuri, (Marea Britanie) ar face bine să-şi respecte obligaţiile în materie de drept internaţional, în cazul dat (ceea ce prevede) Convenţia’, a denunţat Lavrov. „Şi din punctul de vedere al bunelor maniere, trebuie să ne amintim că epoca colonialismului a dispărut demult” a mai spus el.

Potrivit ministrului rus, Moscova nu este vinovata pentru incidentul cu Skripal și este gata să coopereze în conformitate cu Convenția privind interzicerea armelor chimice, „în cazul în care Regatul Unit își va îndeplini obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional în baza aceluiași document“.

Potrivit lui Vil Mirzaianov, un chimist care a lucrat în cadrul programului rus, Rusia este singura ţară capabilă să producă şi să utilizeze un agent neurotoxic atât de puternic. „Este de cel puţin zece ori mai puternic decât orice agent de acest gen. Şi este practic incurabil”, a declarat pentru Daily Telegraph omul de ştiinţă care trăieşte în prezent în SUA.

Chiar dacă Skripal şi fiica lui „vor supravieţui, ei nu se vor vindeca”, a avertizat el, exprimând temerea că ‘mai multe persoane au fost expuse’ la această substanţă.

Ieri, premierul britanic Theresa May a anunțat că, cu „mare probabilitate“, Rusia este vinovata de încercarea de asasinare a lui Serghei Skripal.

May a precizat că fostul agent GRU si fiica sa au fost otrăviți cu o substanta neuroparalitica de tip militar care a fost creata în Rusia.

Secretarul britanic de externe, Boris Johnson, l-a anuntat pe ambasadorul rus la Londra, Alexandr Iakovenko, că Rusia are timp până marți seara sa clarifice cazul lui Skripal.

Premierul Theresa May a avertizat că „în cazul absenţei unui răspuns credibil, noi vom considera că această acţiune constituie o utilizare ilegală a forţei de către statul rus împotriva Marii Britanii”.

Sursa: paginaderusia.ro