Compania „Evro Polis”, care are legături strânse cu oligarhul rus, Evghenii Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, a semnat un contract cu Siria pentru efectuarea lucrărilor de extragere a petrolului cu puțin timp înainte ca mercenarii  din „Wagner” să moară pe 7 februarie curent, loviți de gloanețele americanilor, scrie Republic.ru cu referire la sursele The Bell.

Acordul respectiv a fost semnat în ianuarie 2018. Potrivit ambasadorului Siriei la Moscova, Riada Haddada, Rusia și Siaria în ianuarie au semnat „foaia de parcurs” privind munca comună în domeniul industriei petroliere.

În iunie 2017 „Fontanka” scria că compania „Evro Polis” a semnat cu conducerea Siriei pentru protejarea zăcămintelor de petrol și gaze siriene De paza acestora urma să se ocupe mercenarii de la „Wagner”, companie care are legături cu Prigojin.

Anterior, Prigozhin a fost asociat în mod repetat cu compania militară privată „Wagner", ale cărei mercenari luptă în Siria de partea forțelor guvernamentale.

Amintim că pe 7 februarie, în provincia siriană Deir ez Zor, a avut loc o ciocnire între forțele de coaliție conduse de Statele Unite și soldații forțelor pro-guvernamentale siriene. Potrivit părții americane, unitățile loiale președintelui sirian Bashar al Assad au încercat să atace pozițiile „Forțelor Democratice Siriene” (SDF), pe care Washingtonul le susține. 

Atacul coincide cu perioada în care aproximativ trei sute de luptători mercenari ai companiei militare private „Wagner”, legată de Kremlin,  au fost ucisi sau răniti în Siria.

Deși inițial au negat că cetățeni ruși au murit în conflict, în cele din urmă Moscova a admis că mai mulți cetățeni ruși și ai CSI au fost uciși în ciocnirile din Siria, fără să specifice că cel mai semnificativ incident este cel al raidului aerian american din 7 ianuarie.

 Oligarhul Yevgeny Prigozhin, omul din spatele „fabricii de troli” de la Sankt Petersburg suspectată de influenţarea alegerilor din SUA, se află pe lista celor 13 cetățeni ruși inculpați de un juriu federal din Statele Unite pentru amestec în alegeri şi în procesul electoral american.

sssssssssssssssServiciile de informații americane au interceptat negocierile dintre oligarhul rus Yevgeny Prigozhin și oficialii sirieni, în care se vorbește despre o ofensivă „rapidă și puternică" în Siria.