Sediul Organizaţiei pentru Cultura Maghiară din oraşul ucrainean Ujgorod a fost incendiat din nou, un incident similar având loc la începului lunii.

Potrivit unui comunicat al poliţiei locale, a fost distrus mobilierul și o parte a imobilului, pe o suprafață de 25 de metri pătrați. Autorităţile au deschis o anchetă şi fac demersuri pentru a afla circumstanțele producerii acestui incident, scrie rador.ro.

Un eveniment similar a avut loc la Organizaţia pentru Cultura Maghiară din Ujgorod şi în dimineața de 4 februarie, când persoane necunoscute au aruncat un cocktail Molotov înspre sediul asociaţiei.

Ulterior, şeful adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Viktor Kononenko, a declarat că în tentativa de incendiere a clădirii minorităţii maghiare din Ujgorod au fost implicaţi cetăţeni străini coordonaţi de serviciile secrete rusești.

Ca urmare a incidentului petrecut dimineață. ambasadorul Ucrainei la Budapesta a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Ungariei. Șeful diplomației maghiare, Peter Szijjarto, a menţionat că acesta este al doilea atac împotriva sediului KMKSZ din această lună, adăugând că au loc „evoluţii şocante” în Ucraina. „Opiniile politice extreme” câştigă teren.

La rândul său, ambasadorul Ucrainei în Ungaria, Lubov Nepop, a transmis că statul ucrainean condamnă acest incident.

Precizăm că Serviciul de Securitate al Ucrainei a vorbit despre eforturi intensificate ale serviciilor ruseşti speciale de destabilizare în Ucraina şi discreditare a ţării în ochii comunităţii mondiale. Conform centrului de presă al SBU, numai în februarie au existat 12 astfel de provocări. Astfel, SBU a informat despre o încercare de incendiere la sediul centrului comunităţii culturale maghiare din regiunea Transcarpatia. În plus, serviciile speciale ruseşti au intenţionat să organizeze o campanie falsă în Ujgorod pentru a încuraja ura etnică.

ppAmintim că șeful adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Viktor Kononenko, a declarat, vineri, că serviciile speciale ruse au planificat incendierea a două școli cu predare în limba română din regiunea Cernăuți.

ppCa urmare a celor precizate de oficialul Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat, condamnând ferm orice acțiune îndreptată împotriva unor instituții de învățământ cu predare în limba română din Ucraina.