Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noaptea trecută, după mai multe amânări, o rezolutie de încetare a focului de 30 de zile în Siria. Cu toate acestea, raidurile aeriene ale regimului sirian continuă în Ghouta Orientală.

„Raidurile au fost reluate duminică dimineaţa, fiind întreprinse două lovituri aeriene împotriva sectorului Chifouniya, la periferia Douma″, marele oraş din Ghouta Orientală, a precizat OSDO, Observatorul Sirian al Drepturilor Omului, citat de stirileprotv.ro.

Pincipalele grupări rebele care controlează Ghouta Orientală s-au angajat să respecte armistiţiul umanitar cerut de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, relatează duminică AFP.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă o rezoluţie care cere declararea fără întârziere a unui armistiţiu de o lună în Siria pentru a permite acordarea de ajutor umanitar şi evacuarea răniţilor aflaţi în stare gravă.

Într-un comunicat, gruparea rebelă islamistă Jaich al-Islam s-a angajat „să apere convoaiele umanitare care vor intra în Ghouta Orientală”, „rezervându-şi totodată dreptul de a riposta imediat la orice încălcare” de către forţele regimului.

Într-un comunicat separat, o altă grupare islamistă, Faylaq al-Rahmane, s-a angajat, de asemenea, să respecte armistiţiul şi „să faciliteze intrarea tuturor ajutoarelor ONU în Ghouta Orientală”, subliniind dreptul său la „legitimă apărare şi de răspuns la orice agresiune”.

ppAmintim că raidurile regimului sirian au ucis în şapte zile peste 500 de civili, între care 123 de copii, în regiunea Ghouta de Est, fief al rebelilor în apropiere de Damasc bombardat fără oprire de la 18 februarie.