Astăzi se împlinesc 4 ani de la începutul crizei din Crimeea ucraineană, care, în final, a dus la anexarea peninsulei de către Federația Rusă.

Criza din Crimeea din 2014 s-a declanșat după plecarea de la putere a președintelui Viktor Ianukovici, ca urmare a protestelor antiguvernamentale începute în 2013.

Astfel, la 25 februarie 2014, sute de militanți pro-ruși s-au adunat în fața Parlamentului republicii autonome din Simferopol pentru a cere organizarea unui referendum, respingând puterea de la Kiev.

Pe 27 februarie 2014, un grup de persoane înarmate, cel mai probabil proruse, au ocupat sediul Parlamentului și Guvernului din Crimeea și au arborat steagul rus. Parlamentul din Crimeea a demis Guvernul local și anunță referendum pe 25 mai. În noaptea de 27 spre 28 februarie, aeroporturile din Crimeea au fost ocupate de persoane înarmate, cel mai probabil rusofone.

Printre clădirile ocupate se afla și aeroportul Belbek din Simferopol. Militarii ucraineni și grănicerii din Balaklava au fost dezarmați de către persoane înarmate, cel mai probabil soldați ruși fără însemne.

La 1 martie, noul premier crimeean Serghei Aksionov a solicitat Rusiei, prin intermediul președintelui rus Vladimir Putin „asistență în asigurarea păcii și stabilității pe teritoriul” Crimeii. Între timp, Aksinov urma să preia „temporar controlul securității” în Crimeea, urmând ca toate autoritățile să se supună ordinelor sale sau să demisioneze.

Referendumul cu privire la aderarea Crimeei la Federația Rusă a avut loc în Republica Autonomă Crimeea pe 16 martie 2014. Rezultatele oficiale arată că 95% din participanții la scrutin au votat în favoarea alipirei Crimeei la Rusia.Totuși, rezultatele referendumului sunt sub semnul întrebării, cifrele fiind considerate „umflate”,  iar legitimitatea sa nu a fost recunoscută de Ucraina și comunitatea internațională.

Pe 18 martie 2014, președintele Rusiei Vladimir Putin a inițiat procedura de alipire a Crimeei, înștiințând guvernul, Duma de Stat și Consiliul Federației despre propunerea Consiliului de Stat al Crimeei și a Adunării legislative a Sevastopolului cu privire la primirea lor în Federația Rusă și formarea de noi subiecte federale.