Premierul bulgar, Boiko Borisov, a denunțat egoismul ţărilor care se opun admiterii țării sale și a României în Spațiul Schengen . La summitul informal desfăşurat la Bruxelles, Borisov și-a exprimat speranța că cele două state vor adera simultan la Spaţiul UE de liberă circulaţie.

Întrebat de jurnalişti despre evoluţiile politice din România, Borisov a răspuns, la finalul reuniunii informale a Consiliului European: "Bulgaria şi România au trecut prin diverse perioade, au fost momente în care România era înaintea Bulgariei şi invers", informează mediafax.ro.

"Cele două ţări au aderat împreună la Uniunea Europeană. România este vecinul Bulgariei şi trebuie să facem totul ca cele două ţări să avanseze împreună şi să se ajute reciproc: forţa noastră în regiune este unitatea, susţinerea şi prosperitatea", a adăugat Boiko Borisov, subliniind că Guvernul Sofiei şi cel de la Bucureşti se susţin reciproc în procesul de aderare la Spaţiul Schengen.

Premierul Bulgariei a subliniat că Bulgaria şi România pot adera la Schengen "imediat ori în timpul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE".

"Riscul egoist provine din frontierele terestre, deoarece când Bulgaria devine frontiera Schengen externă, nu vor mai fi locuri pentru oprirea imigranţilor, care vor ajunge până la Amsterdam, astfel că multe ţări se tem să susţină aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen cu frontierele terestre", a observat Boiko Borisov, citat de Agenzia Nova.

Olanda se numără printre ţările care se opun deocamdată aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.