Serviciile de informații americane au interceptat negocierile dintre oligarhul rus Yevgeny Prigozhin și oficialii sirieni, în care se vorbește despre o ofensivă „rapidă și puternică" în Siria. Prigozhin a fost asociat în mod repetat cu compania militară privată „Wagner".

Negocierile sunt datate la sfârșitul lunii ianuarie 2018. 

Conform washingtonpost.com, din interceptări reiese că Prigozhin a primit de la un anumit ministru rus permisiunea de a ataca. În articol nu se precizează numele ministrului rus de la care oligarhul ar fi primit acceptul de a ataca.

Anterior, Prigozhin a fost asociat în mod repetat cu compania militară privată „Wagner", ale cărei mercenari luptă în Siria de partea forțelor guvernamentale.

Legislația rusă interzice mercenarismul.

Amintim că pe 7 februarie, în provincia siriană Deir ez Zor, a avut loc o ciocnire între forțele de coaliție conduse de Statele Unite și soldații forțelor pro-guvernamentale siriene. Potrivit părții americane, unitățile loiale președintelui sirian Bashar al Assad au încercat să atace pozițiile „Forțelor Democratice Siriene” (SDF), pe care Washingtonul le susține. 

ppAtacul coincide cu perioada în care aproximativ trei sute de luptători mercenari ai companiei militare private „Wagner”, legată de Kremlin,  au fost ucisi sau răniti în Siria.

Deși inițial au negat că cetățeni ruși au murit în conflict, în cele din urmă Moscova a admis că mai mulți cetățeni ruși și ai CSI au fost uciși în ciocnirile din Siria, fără să specifice că cel mai semnificativ incident este cel al raidului aerian american din 7 ianuarie.

ppOligarhul Yevgeny Prigozhin, omul din spatele „fabricii de troli” de la Sankt Petersburg suspectată de influenţarea alegerilor din SUA, se află pe lista celor 13 cetățeni ruși inculpați de un juriu federal din Statele Unite pentru amestec în alegeri şi în procesul electoral american.