NATO nu percepe Rusia ca pe o ameninţare la adresa niciunui membru al Alianţei Nord-Atlantice, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează site-ul agenţiei Tass.

Într-un interviu pentru publicaţia Foreign Policy, Jens Stoltenberg a fost întrebat cum ar acţiona Alianţa "dacă Rusia ar face în regiunea Mării Baltice exact ce a făcut în Ucraina".

"Nu vedem nicio ameninţare [din partea Rusiei] împotriva vreunui aliat al NATO şi, prin urmare, mereu am grijă să nu speculez despre situaţii ipotetice. Ceea ce pot spune este că o acţiune asemănătoare celor din Crimeea şi estul Ucrainei ar declanşa, bineînţeles, un răspuns din partea întregii Alianţe, întrucât NATO trebuie să-şi protejeze toţi aliaţii împotriva oricărei ameninţări", a răspuns Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a precizat că Alianţa "a trimis pentru prima dată unităţi de luptă în această parte a Europei cu scopul de a preveni un conflict, nu pentru a provoca un conflict".

În ultima perioadă, Alianţa Nord-Atlantică şi-a suplimentat efectivele militare în Polonia şi în ţările baltice. Aproximativ 4.500 de trupe NATO sunt staţionate în Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.

De cealaltă parte, Rusia a denunţat instalarea elementelor antirachetă americane în România şi Polonia, susţinând că, deşi sunt prezentate ca fiind defensive, aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră interzise prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Relaţiile dintre Rusia şi NATO au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, după anexarea ilegală a Crimeei în 2014 şi susţinerea de către Rusia a separatiştilor din estul Ucrainei.

Sursa: mediafax