Franţa „va lovi” dacă va avea dovezi clare că regimul din Siria folosește arme chimice interzise împotriva civililor, a avertizat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un discurs rostit în faţa Asociaţiei presei prezidenţiale

„Vom lovi locul de unde se fac aceste transporturi sau acolo unde sunt organizate. Linia roşie va fi respectată’” a afirmat preşedintele francez, conform blacknews.ro

„Dar astăzi nu avem dovada, într-o manieră stabilită de serviciile noastre secrete, că arme chimice interzise de tratate sunt utilizate împotriva populaţiei civile”, a spus Macron.

„De îndată ce datele se vor confirma, voi face ceea ce am spus”, a avertizat președintele francez, subliniind totodată că „prioritatea este lupta împotriva terorismului, jihadiştilor’”

Referitor la regimul sirian, „vom şti să caracterizăm lucrurile înainte de încheierea conflictului. Poate că vom şti mai mult după încheierea conflictului”, dar aceasta „o va releva justiţia internaţională’” nu loviturile.

În cadrul întâlnirii cu omologul său rus Vladimir Putin la 29 mai 2017 la Versailles, Macron a declarat că „orice utilizare de arme chimice’ în Siria va duce la o ripostă imediată din partea Franţei”.

Anterior, ministrul de externe Jean-Yves Le Drian declarase că totul arată că forţele preşedintelui Bashar al-Assad sunt implicate în acest moment în atacuri cu clor, dar cu toate acestea el a chemat la prudenţă atât timp cât aceste (cazuri) nu au fost complet documentate.