Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că astăzi a avut o convorbire telefonică cu președintele american Donald Trump. Putin a spus acest lucru în timpul unei întâlniri la Kremlin cu președintele palestinian Mahmoud Abbas. Președintele rus a discutat cu Trump despre soluționarea conflictului dintre Israel și Palestina, scrie vedomosti.ru.

Întâlnirea lui Putin cu Abbas a fost mutată de la Soci, la Moscova după prăbușirea avionului An-148 cu 71 de omanei la bord.

Reuters scrie că, în timpul discuției telefonice cu Putin, Donald Trump a exprimat condoleanțele sale în legătură cu tragedia aviatică din regiunea Moscovei.

Preşedintele american Donald Trump spunea zilele acestea că, în opinia lui, atât palestinienilor şi cât şi israelienilor le lipseşte voinţa de a încheia un acord care să pună capăt îndelungatei lor confruntări.

În urmă cu câteva luni, Donald Trump exprimase intenţia relansării rapide a procesului de pace israelo-palestinian, în timp ce Mahmud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene, a cerut, la Casa Albă, încetarea "ocupaţiei", pledând pentru coexistenţa a două state, palestinian şi israelian.

Liderul american a mai afirmat că intenţionează să prezinte "acordul suprem" ce va rezolva conflictul între palestinieni şi israelieni.

"Vom vedea ce se întâmplă, dar cred că este foarte nesăbuit pentru palestinieni şi cred că ar fi foarte nesăbuit pentru israelieni dacă nu ajung la o înţelegere", a mai spus Trump.

Zona de est a oraşului Ierusalim este un subiect extrem de sensibil, în contextul în care găzduieşte locuri sfinte pentru mozaism, creştinism şi mahomedanism.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim.

Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.