Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care este însărcinată cu monitorizarea conformării la armistițiu a părților aflate în razboi în estul Ucrainei, și-a pierdut instrumentul cel mai eficient de supraveghere – dronele aeriene, – scrie Foreign Policy, într-un articol exclusiv.

Programul de utilizare a dronelor era de importanta critică pentru investigarea incidentelor armate, localizarea armelor interzise și a numeroaselor încălcări de încetare a focului. Cu toate acestea, în urmă cu două luni, programul a fost anulat după ce mai multe drone au fost nimicite cu rachete „sol-aer” sau supuse bruiajului cu echipament militar.

Operațiunile care utilizează dronele au fost suspendate din luna august, după o serie de acte ostile, – a declarat Natasha Radzhakovich, reprezentantul pentru presa al OSCE. Numărul de drone aeriene a scăzut în mod semnificativ”.

OSCE nu a putut stabili responsabilitatea pentru distrugerea dronelor din cauza lipsei de acces la locurile de prăbușire. Înalții oficiali americani și ucraineni i-au acuzat pe separatiștii susținuți de Rusia, care distrug dronele pentru a-și ascunde acțiunile. Autoritățile ruse au refuzat să comenteze acest material al Foreign Policy, dar anterior au negat în mod repetat orice implicare în vânarea dronelor.

Decizia OSCE de a suspenda programul de utilizare a dronelor creează pentru organizație un mare handicap. Un imens teritoriul rămâne nesupravegheat din cauza orbirii parțiale a OSCE. Mai mult decât atât, se ridică întrebarea, cum poate OSCE supraveghea respectarea armistițiului, fără să poată detecta încălcările?

Dronele cu rază lungă au fost de multe ori singura modalitate de a observa zonele în care, în decursul a doi ani de conflict, au apărut cele mai multe focare de război. Acum, de multe ori, părțile aflate în război nu permit patrulelor OSCE să intre în zonele cu lupte. Noaptea, observatorii trebuie să se retragă la hoteluri, situate la o distanță respectabila fata de linia de demarcație, asa că dronele OSCE (Camcopter 100) rămâneau singure de serviciu. Ele rezolvau sarcina OSCE zburând deasupra segmentelor problematice zi și noapte și detectând cu camere în infraroșu încălcările care aveau loc după apusul soarelui.

Aceste drone cu rază lungă aveau o importanță critică. Ele fixau încălcările nesfârșite ale armistițiului, precum și deplasarea și circulația armelor interzise”, spune un înalt oficial OSCE. Dar eficiența lor le-a făcut probleme, devenind ținte ale separatișilor.

„Faptul că rebelii au echipamente moderne pentru crearea de interferențe electronice, arată capacitățile înalte de care dispun”, – a remarcat oficialul OSCE, care a dorit să rămână anonim.

În mod oficial, reprezentanții OSCE continuă să afirme că cele două părți sunt egal responsabile pentru încălcările de încetare a focului, cu toate că, în rapoartele lor se conțin adesea indicii care precizează exact responsabilul pentru fiecare incident armat în parte. Limbajul diplomatic prudent al OSCE este rezultatul diversității componentei sale. Membrii săi sunt reprezentați a 57 de țări, inclusiv părțile beligerante – Ucraina și Rusia – iar deciziile se iau prin consens.