Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au abordat vineri, în cadrul unei convorbiri telefonice, aspecte legate de procesul de pace din Siria şi situaţia din Ucraina, potrivit unui comunicat difuzat de Kremlin, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Această convorbire a vizat în special pregătirea vizitei preşedintelui francez în Rusia, unde urmează să participe la Forumul Economic de la Sankt Petersburg (24-26 mai), a precizat preşedinţia rusă în comunicat.

Cei doi lideri şi-au exprimat ‘interesul pentru avansarea negocierilor intersiriene de la Geneva’ având în vedere rezultatele Congresului dialogului naţional sirian care a avut loc la 30 ianuarie la Soci (sudul Russiei). Ei au evocat posibilităţile de a acorda ajutor la lucrările de reconstrucţie a Siriei.

Preşedinţii rus şi francez au discutat de asemenea ‘situaţia din Ucraina punând accentul pe necesitatea de a pune pe deplin în aplicare’ acordurile de pace de la Minsk, vizând încetarea conflictului între forţele de la Kiev şi separatiştii proruşi în estul Ucrainei care s-a soldat cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în aprilie 2014.

Semnate în februarie 2015 cu medierea Parisului, Berlinului şi Moscovei, aceste acorduri au condus la o scădere a intensităţii luptelor fără să se ajungă însă la o soluţionare politică a conflictului. Kievul şi Occidentalii acuză Rusia că susţine militar rebelii proruşi, ceea ce Moscova dezminte.

Sursa: Blacknews