Ministerul Educației și Științei din Ucraina amână până în 2023 intrarea în vigoare a controversatului articol 7 din „Legea Educației”, care stipula că, începând cu ciclul gimnazial învățământul să se desfășoare în limba ucraineană.

Anunțul a fost făcut de către Ministrul Educației și Științei din Ucraina Lilia Grinevici în timpul întâlnirii cu ambasadorul român la Kiev Cristian-Leon Țurcanu. Grinevici a precizat că Kievul respectă prevederile recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Am acceptat pe deplin recomandările Comisiei de la Veneția referitoare la articolul cu privire la limbă din „Legea Educației” și acceptăm ca perioada de implementare să fie prelungită până în 2023”, se menționează în mesajul ministerului. 

Totodată, ministrul Lilia Grinevici a subliniat că Ucraina va pregăti „harta de implementare” treptată a acestei părți din lege.

Precizăm că actul normativ a fost criticat de unele ţări europene, inclusiv de România, pentru limitarea predării în limbile minorităţilor etnice. Potrivit legii, cursuri în limbile minorităţilor se vor putea desfăşura doar în şcolile elementare.