Donald Trump a cerut marţi Congresului, în primul său discurs privind Starea Uniunii, să adopte o lege „în sprijinul asigurării că dolarii de asistenţă americană pentru străinătate servesc întotdeauna intereselor americane şi că merg doar către prietenii Americii''.

Menţionând în context votul Adunării Generale a ONU împotriva controversatei sale decizii privind Ierusalimul, Trump a afirmat că, ''în fiecare an, contribuabilii americani trimit în mod generos miliarde de dolari către aceleaşi ţări'', scrie agerpres.ro.

Pe 21 dec 2017, Adunarea Generală a ONU s-a pronunţat - cu 128 de voturi ''pentru'', 9 ''împotrivă'' şi 35 de ''abţineri'' - împotriva recunoaşterii Ierusalimului de către SUA drept capitală a Ierusalimului, punând în evidenţă izolarea Washingtonului pe această temă.

Votul la ONU a survenit după ce Trump a anunţat pe 6 decembrie acelaşi an că a decis să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului şi să mute Ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

În discursul său, Trump a criticat Iranul, Cuba, Venezuela şi Coreea de Nord, pe care le-a calificat drept ''adversari''.

Preşedintele american a făcut apel, de asemenea, la Congres nu doar să abordeze ''deficienţele fundamentale'' din acordul privind programul nuclear iranian, ci să apere şi aşa-numita sa campanie de ''maximă presiune'' împotriva proiectului nord-coreean de dezvoltare nucleară.