Opozantul rus Alexei Navalnîi a luat cuvântul la audierile de la CEDO în dosarul privind reținerile sale de către poliția rusă. Politicianul a sosit la Strasbourg pentru a ține o pledoarie în fața judecătorilor Înaltei Curți.

În februarie 2017, CEDO a condamnat Rusia, obligând-o să achite 63.000 de euro compensații lui Navalnîi. Curtea a constatat că poliția rusă l-a reținut în mod abuziv pe Navalnîi de șapte ori, în perioada 2012-2014, iar statul rus i-a încălcat dreptul la libera întrunire, toate plângerile sale fiind respinse de justiția rusă.

Ministerul justiției de la Moscova a contestat decizia CEDO, care acum este examinată de Marea Cameră a CEDO.

Alexei Navalnîi consideră că este persecutat pe motive politice.

„Probabilitatea că dosarul meu nu conține elemente politice este la fel de mare ca faptul că în această clădire vom întâlni un dinozaur sau că Putin va pierde alegerile din martie”, a spus Navalnîi, miercuri, la audierile de la CEDO.

La finele anului trecut, Navalnîi a depus actele la Comisia Electorala Centrala a Rusiei pentru a se înscrie în cursa alegerilor prezidențiale. Autoritățile i-au respins cererea pe motiv că fusese condamnat anterior într-un dosar de corupție, în ciuda faptului că această condamnare a fost anulată de CEDO.

Sursa: PaginadeRusia.ro