Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut marți, la Palatul Cotroceni, un discurs în cadrul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti. Unul dintre subiectele abordate de șeful statului român a fost cel legat de parteneriatul cu Republica Moldova, în contextul Anului Centenarului.

În discursul său, Klaus Iohannis a precizat că prioritar pentru România este să contribuie decisiv la apropierea Republicii Moldova, în modul cel mai concret și efectiv, de valorile și standardele europene.

Astfel, România va continua „politica de consolidare a instituțiilor democratice, proiectele bilaterale de interconectare strategică şi cele cu efecte pozitive directe pentru cetățeni.”

De asemenea, președintele României a menționat că „Centenarul României Moderne, când limba, cultura și istoria comune sunt conștientizate atât de puternic și apropiat, avem datoria să sprijinim (...) interconectarea reală a Republicii Moldova și a cetățenilor săi la Uniunea Europeană și la beneficiile concrete, palpabile ale integrării europene.”                                                                                         ppp  

Amintim că interconectarea R. Moldova duce o politică de diversificare a surselor de energie, una dintre căile urmate fiind interconectarea energetică cu România. Astfel, conform unei analize a prestigiosului portal capital.ro, practic, peste cinci ani, România va avea sarcina, în mare parte, de a „aprinde lumina“ în R. Moldova.

 

sursa: presidency.ro