Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, în a doua lectură, un proiect de lege privind reintegrarea teritoriilor ocupate de Rusia în Donbas.

Pentru adoptarea proiectului de lege propus de Președinție au votat 280 de deputați, față de numărul necesar pentru aprobare de 226.

Documentul a fost susținut în principal de reprezentanții fracțiunilor coaliției, „Blocul Petro Poroșenko“ și „Frontul Popular“, precum și de Partidul Radical (de opoziție). Împotriva au votat fracțiunile „Samopomoșci” și „Opoziționnîi Blok”.

Rusia este declarată în lege ca „agresor și ocupant“, iar scopul principal al actului normativ este ”eliberarea teritoriilor ocupate și restaurarea integrității Ucrainei”.

Acțiunile Kievului în regiune sunt definite ca „descurajare și aparare în fata agresiunii militare ruse în regiunile Donețk și Lugansk“, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU, care definește dreptul statelor la auto-apărare.

Conducerea armatei care este implicată în aceste acțiuni este încredințată Statului Central Operațional al Forțelor Armate din Ucraina. În acest caz, șeful statului poate decide, fără aprobarea Radei Supreme, să impună legea marțială pe teritoriul Donbasului.

Secretarul Comisiei parlamentare pentru securitate națională și apărare,  reprezentantul fracțiunii „Blocul Porosenko“ Ivan Vinnik, a declarat ca, de acum încolo, în cazul teritoriilor ocupate ar trebui să fie utilizate nu sintagmele auto-proclamatele „Republica Populara Lugansk“ (LNR) și „Republica Populara Donetk“ (DNR), ci sintagma „reprezentanții administrației de ocupație a Federației Ruse”.

Potrivit lui Vinnik, legea privind reintegrarea Donbasului va permite o protecție mai eficientă a poziției Ucrainei în litigiile juridice cu Rusia din instanțele internaționale.

În acest sens, Arseni Iațeniuk, liderul „Frontului Popular“, a declarat că legea „consolideaza evaluarea juridică“ potrivit căreia: „Rusia este stat agresor; luptele armate din Donbas – nu reprezinta conflict intern, ci un război de aparare împotriva Rusiei; Crimeea și Donbasul – regiuni ocupate de ruși …“.

Recunoașterea legislativă a acestor fapte înseamnă „aplicarea în cazul Rusiei a  obligațiilor legale internaționale care ii revin ocupantului”, a subliniat Iațeniuk.

Șeful autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a criticat legea ucraineană privind reintegrarea Donbasului, adoptată, joi, 18 ianuarie, de Parlamentul de la Kiev, susţinând că aceasta "încală acordurile Minsk".

"Președintele Petro Poroșenko a declarat că legea va permite să se întoarcă mai repede în Ucraina. În logica sa, această lege va dezlega mâinile militarilor ucraineni, va permite decretarea legii marţiale. Din păcate, această lege încalcă în totalitate acordul de la Minsk. Ucraina arată că nu dorește o soluționare pașnică a conflictului, că se pregăteşte să lupte şi, pentru a face acest lucru, îşi creează o platformă politică" - a afirmat Zaharcenko.

Sursa: Paginaderusia.ro