Președintele României Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după consultările cu partidele politice că a acceptat propunerea de premier a coaliției PSD - ALDE, Viorica Dăncilă. Din acest moment, Viorica Dăncilă are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma Cabinetul, iar apoi va merge în Parlament să primească votul de încredere.

„În Parlament lucrurile sunt foarte clare, PSD-ul dispune de o majoritate. Am decis să dau PSD-ului încă o șansă și să desemnez persoana propusă de PSD, pe doamna Dăncilă”, a anunțat Klaus Iohannis citat de stiripesurse.ro.

Ținem să precizăm că Viorica Dănciva va deveni prima femeie care deține fucția de premier în România. 

Din anul 2009 până în prezent, aceasta acupă funcția de deputat în Parlamentul European, aflăndu-se la al doilea mandat. Europarlamentara Viorica Dăncilă a cerut, în anul 2013, Uniunii Europene să sprijine investitorii în industria vinului din Republica Moldova.  Totodată, aceasta și-a deschis, în anul 2014, un birou de asistență la Chișinău. 

Viorica Dăncilă are studii superioare în științe politice: masterat în Spațiul public european, Școala Națională de Studii Politice și Administrative. În perioada 2008 - 2009 a fost consilier județean din partea PSD, Consiliul Județean Teleorman. În 2011 a fost lidera delegației PSD din Parlamentul European, iar în 2014, lidera delegației deputaților europeni români în Grupul S&D. 

A fost nominalizată la Europarlamentarul anului 2015 la categoria Agricultură și dezvoltare rurală. Iar în 2017, nominalizată la două categorii: Drepturile femeii și egalitatea de gen și categoria Cercetare și inovare.