Rusia folosește Transnistria pentru a-și vinde marfa pe piața Uniunii Europene, ocolind astfel sancțiunile Bruxelles-ului, a declarat Irina Friz, deputat în Parlamentul Ucrainei din partea formaţiunii Blocul Petro Poroşenko şi preşedinte al unui subcomitet în cadrul Comisiei pentru securitatea naţională şi apărare a legislativului de la Kiev, transmite Interfax-Ucraina.

„Rusia folosește Transnistria nerecunoscută pentru a evita de sancțiunile eurpone. Marfa rusă ajunge în autoproclamata republică, unde primește eticheta de «produs în transnistria» și se exportă în Uniunea Europeană. Tiraspolul a primit acces la DFTA factologic, ca parte a Moldovei, fapt care trebuia să conducă la procesul de reintegrare. Republica nistreană moldovenească, însă, continuă să-și facă planuri de integrare în Federația Rusă sau dezvoltarea unui stat independent”, afirmă Friz.

Potrivit ei, Rusia folosește Transnistria pentru a-și duce marfa pe piețele UE în timp ce Tiraspolul nu întreprinde nimic nimic pentru demilitarizarea și retragerea contingentului rus de ocupație din regiune.

Friz a mai atras atenția asupra faptului că „formatele internaționale de menținere a păcii cu mandat ONU i-au fost propuse în nenumărate rânduri Tiraspolului, dar a fost respinse de marionetele transnistrene și de Kremlin”.

Deputatul ucrainean a subliniat faptul că problema diferendului transnistrean trebuie negociată la nivel internațional. „Rusia folosește tratatul de pace privind Reglementarea conflictului armat în regiunea transnistreană a Moldovei pentru menținerea conflictului înghețat. Anume conflictul înghețat permite Kremlinului să exercite influență asupra țărilor pro-europene din spațiul post-sovietic”, a mai adăugat Friz.

 Friz a conchis că încurajarea separatismului reprezintă o tendință periculoasă care amenință toată Europa.