Moscova va răspunde în mod adecvat la posibilele noi sancţiuni din partea SUA, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizând că la baza reacţiei ruseşti va sta principiul reciprocităţii, informează RIA Novosti.

„Se vor lua măsuri ce vor fi considerate că sunt cele mai bune şi mai potrivite pentru interesele noastre. Şi în acest caz, nu există nicio îndoială, decizia va fi luată de preşedintele Rusiei”, a afirmat Peskov în cadrul unei conferinţe de presă, solicitat să comenteze recentele informaţii din presa internaţională potrivit cărora SUA ar putea să instituie sancţiuni împotriva a 50 de oameni de afaceri ruşi, scrie Agerpres.

Peskov a spus că în presă au apărut multe liste diferite, însă până la urmă acestea s-au dovedit că nu sunt reale. El a spus că Moscova aşteaptă mai întâi să apară un document oficial al Washingtonului.

Libertatea.ro a scris azi că mai mulți oligarhi ruși ar urma să fie trecuți pe lista sancțiunilor SUA, din cauza relațiilor de prietenie cu Vladimir Putin, a implicării în alegerile prezindențiale din anul 2016 sau din cauza sprijinirii unor interese ruse, scrie Bloomberg.

Trezoreria SUA trebuie să finalizeze lista până pe 29 ianuarie. Legea privind sancționarea oligarhilor este deja în vigoare încă din luna august 2017. Aceasta precizează în mod clar că Trezoreria are la dispoziție 180 de zile pentru a identifica oligarhii care au cele mai apropiate relații cu regimul de la Moscova și care sunt activele lor.

Temându-se de efectele noilor sancțiuni, Rusia a anunțat luna trecută o amnistie fiscală pentru a-i încuraja pe oligarhi să își repatrieze averea. Acest lucru ajută și Rusia deoarece acest lucru ajută la creșterea rezervelor țării.

De asemenea, președintele rus Vladimir Putin a aprobat crearea unor obligațiuni speciale, destinate oligarhilor. Aceste obligațiuni permit oligarhilor să își mențină dolarii într-o formă care evită sancțiunile SUA.