Atacul cu mortiere al radicalilor islamiști, avut loc pe 31 decembrie 2017 asupra bazei aeriene ruse Khmeimim din Siria, nu s-a soldat doar cu distrugerea a circa 10 avioane de vânătoare ruse. Pagube s-au înregistrat și în rândul complexelor de rachete antiaeriene S-400.

Informația, mușamalizată de Ministerul rus al Apărării, a fost confirmată cu fotografii de către bloggerul și expertul pentru Orientul Mijlociu, Anatolii Nesmeain, transmite DIALOG.UA.

Astfel, în spațiul public au apărut fotografii cu sisteme antiaeriene „Triumf” grav avariate, care, potrivit sursei, nu vor mai putea fi utilizate.

Sistemul antiaerian rus S-400 este de ultimă generaţie şi are o rază lungă de acţiune. Sistemul este conceput pentru a distruge aeronave, rachete de croazieră şi balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune, precum şi ţinte de la suprafaţă.

Amintim că radicalii islamiști au atacat pe data de 31 decembrie baza aeriană rusă din Siria Khmeimim. În consecință, au fost distruse cel puțin șapte avioane: patru bombardiere Su-24, două avioane de luptă Su-35S și o aeronavă militară de transport An-72.

La scurt timp reporterul de război Roman Sapanikov a publicat fotografii cu unul din bombardierele Su-24 care au fost distruse în urma atacului cu mortiere asupra bazei aeriene ruse din Siria. Fotografiile au fost postate pe pagina sa de pe rețeaua socială Vkontakte.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat atacul respectiv, dar a specificat că doi piloți și-au pierdut viața în urma atacului asupra bazei aeriene din Khmeimim. Deși a tăcut mai multe zile, astăzi a anunțat că „pe data de 31 decembrie 2017, odată cu venirea nopții, aerodromul Khmeimim a fost atacat prin surprindere de o grupare de diversioniști”.

Totodată, Ministerul Apărării de la Moscova a negat informația privind distrugerea celor șapte avioane ruse, adăugând că aceasta este un „fake”(fals).