Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitrii Peskov, a declarat astăzi că sistemele antiaeriene S-400 dislocate în Crimeea nu reprezintă niciun pericol. Oficialul a precizat că acestea sunt aduse în peninsulă pentru asigurarea securității, scrie RBK.ru.

Peskov a acuzat Ucraina de provocări și acțiuni subversive la granița ilegală ruso-ucraineană de pe sectorul Crimeii.

„Ştim că atât provocările, cât şi activităţile subversive, continuă la graniţa ruso-ucraineană din apropiere de Crimeea. De aceea, adoptarea de către Rusia a tuturor măsurilor necesare pentru a-şi consolida securitatea nu ar trebui privită ca o ameninţare. Acest fapt ar trebui perceput ca o măsură de securitate internă şi, desigur, Rusia are dreptul suveran pentru a face asta", a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt susține că misiunea celor două diviziuni de sisteme antiaeriene au misiunea de a depista și, în caz de necesitate, de a distruge țintele aeriene care prezintă pericol pentru Crimeea.

Prima diviziune de sisteme antiaeriene S-400 dislocată în Crimeea a fost cae din raionul Fedosii, în ianuarie 2017.

Amintim că la finele lunii decembrie 2017, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a doua diviziune de sisteme antiaeriene S-400 au fost aduse în Crimeea, iar două batalioane ale Forţelor Aeriene vor fi detaşate în regiune la începutul anului 2018.

Sistemul antiaerian rus S-400 este de ultimă generaţie şi are o rază lungă de acţiune. Sistemul este conceput pentru a distruge aeronave, rachete de croazieră şi balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acţiune, precum şi ţinte de la suprafaţă.