Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) şi-a extins prezenţa la Kabul în ultimele luni, îndoctrinându-i pe afganii din clasa de mijloc şi făcând din capitală unul dintre locurile cele mai periculoase din Afganistan, relatează miercuri AFP.

Iniţial prezent în estul ţării, Statul Islamic a revendicat aproape 20 de atacuri în 18 luni în capitala Kabul, comise de celule locale din care fac parte studenţi, profesori şi comercianţi.

Această tendinţă îi îngrijorează pe civili, epuizaţi de zeci de ani de război, în timp ce forţele de ordine afgane şi aliaţii lor americani se luptă deja să contracareze ofensiva talibanilor.

'Nu este vorba numai de un grup care conduce o campanie în estul Afganistanului, Statul Islamic comite atacuri foarte sângeroase, foarte vizibile în capitală şi cred că este îngrijorător', a afirmat analistul Michael Kugelman de la Centrul Wilson din Washington.

Braţul local al SI, numit 'EI-Khorasan', a apărut în regiune în 2014 şi la acea vreme era format în mare parte din foşti combatanţi talibani sau proveniţi din alte grupuri jihadiste din Pakistan, Afganistan sau Asia centrală. EI-Khorasan a revendicat primul său atentat la Kabul în vara anului 2016 şi şi-a înmulţit atacurile împotriva minorităţii şiite şi a forţelor de securitate.

Pentru a comite aceste atacuri, SI dispune de numeroşi recruţi, au afirmat analiştii. Afganistanul cunoaşte de decenii un curent extremist influent, care se găseşte în toate păturile societăţii, inclusiv în rândul tinerilor de la oraşe.

'Vorbim despre o generaţie lipsită de sensibilitate la diferite tipuri de violenţă şi de extremism', a afirmat Borhan Osman, analist al International Crisis Group.

'Nu ar trebui să ne surprindă faptul că unii dintre aceşti tineri care au absorbit ideologia jihadistă aderă la noua versiune a jihadismului, cea mai violentă', a subliniat el.

Aceşti adepţi trăiesc fără să se ascundă în capitală unde lucrează şi studiază şi se întâlnesc noaptea pentru a vorbi despre un război sfânt sau pentru a planifica atacuri într-un oraş pe care îl cunosc bine.

Ei ştiu de exemplu să detecteze măsurile de securitate de tipul celor luate după atacul în care au fost ucise 150 de persoane în luna mai. 'Este o structură care se adaptează şi reacţionează', a spus un diplomat occidental.

Există '20 de (celule SI) sau mai mult' care acţionează în oraş, a declarat recent o sursă de securitate afgană.

Potrivit lui Borhan Osman, un specialist în reţelele insurgente din Afganistan, este dificil să estimeze numărul de luptători ai SI din Kabul, însă acesta rămâne ridicat datorită eforturilor de recrutare ale grupului pe reţelele sociale şi în moschei, şcoli şi universităţi.

'Nu putem spune că toţi sunt săraci: unii provin din clasa de mijloc, unii au studii universitare. Cei mai mulţi au primit o educaţie religioasă', a mai spus el.

'Noul val de extremişti nu este alcătuit din ţărani analfabeţi. Ei sunt în mare parte persoane cu un nivel de educaţie ridicat', a afirmat o sursă de securitate afgană.

Sursa: Agepres.ro