Designerul și bloggerul Artemii Lebedev din Federația Rusă, susține că messengerul „Telegram” este „cel mai reușit proiect al serviciilor secrete ruse”. Lebedev a publicat dezvăluirea chiar pe profilul său de Telegram.

Lebedev scrie că Telegramul se bucură de popularitate, inclusiv printre ruși, deoarece asigură securitatea serviciilor.

„Americanii au inventat tot – internetul, Microsoftul, browserul, google, Fecebookul, Apple, Twitter, Tesla. Noi n-am inventat nimic de care să aibă nevoie cineva cu excepția noastră. Și brusc apare Telegramul. Și aș vrea să le strâng mâna serviciilor secrete(n.red - ruse) pentru că, în sfârșit, au reușit să creeze un produs internațional adevărat, care nu se asociază cu ei”, declară Lebedev.

Acesta este convins că orice discuție importantă „este monitorizată de cine trebuie”. Bloggerul mai spune că pentru el este un motiv de bucurie.

Amintim că în luna decembrie 2017, grupul „Agora”, care apără drepturile Telegramului, s-a adresat la ONU cu cererea de a interveni în situația de presiune la care aplicația este supusă în Rusia. Plângerea a fost adresată după ce, în octombrie 2017, messengerul a fost amendat cu o sumă uriașă de justiția rusă, deoarece a refuzat să pună la dispoziția FSB-ului cheile pentru decodarea conversațiilor utilizatorilor.

Potrivit ultimilor date, în perioada noiembrie 2016 – octombrie 2017, aplicația Telegram a fost descărcată de peste 12 milioane de ruși.