Rebelii islamiști sirieni, aflați sub asediu langă Damasc, preferă să negocieze pacea nu cu adversarul direct în războiul civil – guvernul lui Bashar al-Assad, ci cu aliatul său – Rusia, scrie Reuters. Agenția precizeaza ca negocierile au loc cu reprezentantii ultimului bastion rebel major aflat in apropierea capitalei – în Guta de Est.

Corespondentul Reuters a discutat cu reprezentanții a două grupari rebele importante din zona (”Legiunea al-Rahman” și ”Jaish al-Islam”) și a ajuns la concluzia că, deși nu acestia nu cred în succesul negocierilor, consideră că discuțiile cu Ministerul rus al Apărării au mai mult sens decât cu guvernul lui Assad.

„Este mai bine să negociezi cu cei care comanda, nu cu regimul (Assad). Noi suntem nevoiti să negociem. Aceasta este realitatea … Assad și guvernul său au devenit jucării în mâinile rusilor ..“, – a declarat unul dintre interlocutori, membru al ”Legiunii al-Rahman”.

Cu toate acestea, ambele grupari au acuzat Moscova de faptul că nu respectă acordurile, și ignoră încălcările făcute de către armata siriană. „Trimitem (Rusiei …) dovezi că aeronavele (lui Assad), bomboardeaza zonele rezidențiale, ca răspuns – fie tăcere, fie scuze goale. Ei spun că autoritățile siriene neaga ca ar fi bombardat, atunci ale cui sunt avioanele deasupra Gutei? ” – se intreaba retoric purtătorul de cuvânt al ”Jaysh al-Islam”.

Autoritățile ruse nu neagă că încearcă să stabilească contacte cu rebelii sirieni. Formatul oficial se produce la discuțiile privind soluționarea siriana, inițiate de Moscova și care au loc în Kazahstan și care sunt derulate in paralel cu discuții similare organizate de ONU la Geneva. Cu toate acestea, nu toți jucătorii sunt de acord să participe la discuțiile organizate de Moscova. De exemplu, la sfârșitul lunii decembrie, aproximativ 40 de grupări rebele siriene a emis o declarație comună în care au declarat că nu vor participa la urmatorul Congres care va avea loc la Soci, la sfârșitul lunii ianuarie.

Astfel, negociatorii ruși încearcă să discute cu grupurile ireconciliabile într-o atmosferă informală, în Siria. În special, după cum a explicat Yasser Delvan, reprezentantul ”Jaish al-Islam”, astfel de negocieri secrete au loc la ferme agricole abandonate, situate în zona neutra între tabăra rebelilor și teritoriul controlat de trupele lui Assad.

Sursa: Paginaderusia.ro