Activiștii unei organizații naționaliste ucrainene au organizat, la Biserica Kiev-Pechersk, o acțiune de protest cu sloganul „FSB, afară din Biserică!“.

Activiștii susțin că în Biserica Ortodoxă a Ucrainei care are Patriarhia la Moscova se ascund separatiști și ofițeri FSB, care îi obligă pe preoți să refuze serviciile divine pentru militarii ucarineni și pentru cei botezați în bisericile ortodoxe care nu țin de Patrarhia Moscovei.

Presa rusă a calificat evenimentul drept „escaladarea conflictului“ dintre clericii din Patriarhia Moscovei și cei ai Patriarhiei Kievului.

Activiștii au organizat un flash mob, #prinesikuklu, prin care au făcut apel la cetateni sa aducă jucării pe care sa le depună la zidurile bisericii Patriarhiei Moscovei.

Acțiunea a fost declanșată după ce reprezentanții bisericii ruse au refuzat să țina slujba de înmormantare pentru un copil de doi ani, botezat la Biserica Patriarhiei din Kiev. Copilul a murit la data de 31 decembrie, fiind victima unui sinucigaș care s-a aruncat de pe acoperișul unui bloc în Zaporojie. Acesta a căzut peste baiețel, ucigându-l.

Mitropolitul de Zaporojie și Melitopol a declarat că preotul care a refuzat să-l înmormanteze pe copilul decedat a acționat în conformitate cu canoanele bisericești.

Reprezentanții Patriarhiei Moscovei ii consideră „schismatici“ pe ortodocșii care țin de Patriarhia Kievului, motiv pentru care nu recunosc si nu efectuează serviciile divine pentru aceștia.

În Zaporojie, lângă biserica Sf Petru și Fevronia a Patriarhiei Moscovei, doi bărbați mascați l-au bătut pe un protestatar care, în semn de protest, a depus o păpușă la zidul bisericii.

Sursa: Paginaderusia.ro