Premierul grec Alexis Tsipras a afirmat luni că Atena şi Skopje ar putea să-şi rezolve în curând disputa în legătură cu denumirea pe care trebuie s-o poarte fosta republică iugoslavă Macedonia.


''Noi am deschis o fereastră (de oportunitate)'', a declarat Tsipras televiziunii elene de stat TV ERT, adăugând că un acord ar fi în avantajul ambelor ţări din regiune, notează agerpres.ro.

Premierul macedonean Zoran Zaev a declarat duminică la o televiziune locală că este gata să se întâlnească cu conducerea Greciei pentru a rezolva problema până în luna iulie.

Atena şi Skopje sunt prinse într-o dispută diplomatică în legătură cu denumirea pe care trebuie s-o poarte Macedonia de la destrămarea fostei Iugoslavii în 1991.

Atena revendică denumirea de Macedonia, care face parte din patrimoniul său istoric şi cultural, pentru provincia din nord-estul Greciei.

Grecii acuză guvernul de la Skopje de uzurpare atât a denumirii, cât şi a istoriei, de la alegerea simbolului elenic Steaua de Vergina pentru drapelul său până la celebrarea lui Alexandru cel Mare.

Atena a recurs deja la dreptul său de veto împotriva unei invitaţie trimisă de UE către Skopje în 2008, dar s-ar putea ca ea să revină la masa discuţiilor pentru summitul din iunie.

Aceasta este probabil posibil dacă Skopje este de acord cu schimbarea denumirii ţării din ''Republica Macedonia'' într-o variantă acceptabilă pentru Atena, precum ''Macedonia de Nord'' sau ''Macedonia Superioară''