Ctitorie a domnitorului român Ștefan cel Mare, Mănăstirea Putna din județul Suceava, România, a fost locul unei ceremonii impresionante în prima zi a anului 2018. Tineri ai Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi România (ASCOR), care au participat la o tabăra de iarnă, organizată la Mănăstirea Putna, au marcat, în seara zilei de 1 ianuarie 2018, Centenarul Marii Uniri, scriind „100” cu torţe, pe Dealul Crucii.

În acest fel, s-a deschis seria evenimentelor dedicate Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română, scrie monitorulsv.ro.

Circa 200 de studenţi de la mai multe filiale ASCOR din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Suceava, Timişoara, Chişinău, Constanţa, Braşov, Bacău, la care s-au alăturat şi tineri din Asociaţia Studenţi pentru Viaţă, au purtat făclii în mâini şi au coborât apoi de pe Dealul Crucii.

În sunetul imnului național al României și a altor cântece patriotice, tinerii studenți au străbătut centrul comunei Putna şi au intrat în incinta mănăstirii.

Mănăstirea Putna, supranumită și „Ierusalimul Neamului Românesc”, a fost ridicată de Ștefan cel Mare între anii 1466-1469 și este  locul unde marele domnitor român își doarme somnul de veci.