Platforma internațioanlă de investigații InformNapalm cofirmă atuenticitatea documentului sustras din poșta electronică lui Vladislav Surkov, consilierul lui Vladimir Putin. Autenticitatea acestor materiale a fost apoi demonstrată și de experți străini din grupurile Atlantic Council, FalconsFlame, RUH8.

În mod normal InformNapalm nu comentează materialele care sunt greu de verificat și care nu au apărut inițial pe site-ul lor.

Pe cei de la platformă i-a interesat însuși faptul că poșta ajutorului lui Putin a fost spartă și ei au cerut proof-urile (materialele inițiale) pentru a analiza datele. „Peste o zi noi le-am primit, iar proof-urile au fost declarate autentice, după care au fost publicate pe portalul InformNapalm”, a declarat Roman Burko, administratorul Inform Napalm.

 „În ceea ce privește copiilor despre formarea republicii Transcarpatia, acestea au venit de pe o altă poștă electronică (ea nu figura în memoria dump care a fost publicată), însă fără memoria dump și fără analiza senmăturii digitale, este greu să vorbim despre autenticitatea acestora, e ca și cum am ghici în zaț de cafea”, a declarat Burko.

Comunitatea internațională de investigații InformNapalm au primit de la CyberHunta, datele originale sustrase din poșta lui Vladislav Surkov și, în urma unei analize, a constat veridicitatea atât spargerii poștei lui Surov cât și autenticitatea documentelor sustrase. Documentele publicate cântăresc în total 1GB.

Cei de la Informnapalm scriu că hackerii au informații și cu privire la Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, acumulate din spargerea listei de adrese electronie ale consilierilor și funcționarilor din administrație președintelui Putin. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, nu a negat și nici nu a confirmat informația privind spargerea poștei electronice a lui Vladislav Surkov. Peskov a oferit un răspuns evaziv jurnaliștilor, declarând că Vladislav Surkov este un om atât de talentat, încât hackerii mereu încearcă să-i atribuie anumite lucruri, care adesea nu corespund realității, se spune în declarația lui Peskov citată de TASS. Apoi, Peskov a declarat că Surkov nu are email deloc, nici personal nici de lucru.

Pentru publicul larg, hackerii activiști au plasat pe internet corespondența electronică a lui Surkov pentru perioada 2013-2014. În această perioadă au avut loc cele mai importante evenimente din etapa activă a implementării proiectului Novorossia.

Materialele care se referă la perioada 2015-2016 au fost transmise serviciilor secrete și vor nu fi publicate pentru a nu pereclita analiza operațională a acestora.  

Amintim că hackerii ucraineni din grupul CyberHunta ar fi spart poșta lui Vladislav Surkov, și ar fi ajuns în posesia unui plan de destabilizare a situației în Ucraina. Documentul prezintă strategia subversivă a Federației Ruse în Ucraina, ce formează o imagine clară și completă a modului în care se realizează tactica războiului hibrid. Documentul demonstrează cu cât cinism Federația Rusă își atinge scopurile geopolitice în regiune și cât de minuțios sunt elaborate etapele de implementare a acțiunilor subversive.

Documentul se intitulează Planul acțiunilor primare de destabilizare a situației social-politice din Ucraina „Șatun”(O specie de urs - n.r.). Obiectivul principal al acțiunilor este organizarea alegerilor anticipate, parlamentare și prezidențiale, în Ucraina. documentul a fost publicat de site-ul lb.ua, cu referire la site-ul hackerilor ucraineni cyberhunta.com