Hackerii ucraineni din grupul CyberHunta ar fi spart poșta lui Vladislav Surkov, și ar fi ajuns în posesia unui plan de destabilizare a situației în Ucraina. Documentul prezintă strategia subversivă a Federației Ruse în Ucraina, ce formează o imagine clară și completă a modului în care se realizează tactica războiului hibrid. Documentul demonstrează cu cât cinism Federația Rusă își atinge scopurile geopolitice în regiune și cât de minuțios sunt elaborate etapele de implementare a acțiunilor subversive.

Documentul se intitulează Planul acțiunilor primare de destabilizare a situației social-politice din Ucraina „Șatun”(O specie de urs - n.r.). Obiectivul principal al acțiunilor este organizarea alegerilor anticipate, parlamentare și prezidențiale, în Ucraina. documentul a fost publicat de site-ul lb.ua, cu referire la site-ul hackerilor ucraineni cyberhunta.com

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, nu a negat și nici nu confirmat informația privind spargerea poștei electronice a lui Vladislav Surkov. Pesckov a oferit un răspuns evaziv jurnaliștilor, declarând că Voladislav Surkov este un om atât de talentat, încât hackerii mereu încearcă să-i atribuie anumite lucruri, care adesea nu corespund realității, se spune în declarația lui Peskov citată de TASS

Menționăm că Vladislav Surkov, consilierul lui Putin, a participat la negocierile în Formatul Normand de la Berlin privind implementarea înțelegerilor de la Minsk. La începutul lui 2014, Surkov a fost un diplomat secret la Kiev unde a adunat informații cu privire la Maidan. Surkov este unul dintre aceia care a stat la bazele înființării proiectelor separatoste din Estul Ucrainei.    

În primul rând, în documentele făcute publice este vorba despre tratativele cu partidele de opoziție. Organizația ucraineană de hackeri „KinerHunta” a declarat că a spart poșta electronica lui Vladislav Surkov, consilierului președintelui rus.

Documentele au fost postate pe site-ul „KiberHunta”. Termenul de realizare a planului e perioada noiembrie 2016 – martie 2017. 

Documentul afirmă că Transcarpatia ar urma sa fie destabilizată prin intermediul statelor vecine, inclusiv România. Minoritățile rutene din Ungaria, Slovacia și România ar fi cheia acestui plan, se arată în document, ele urmând să se mobilizeze pentru a cere încheierea conflictului din Ucraina și recunoașterea autonomiei rutenilor din Transcarpatia.

Maidanul tarifelor

În document se spune că Ucraina este un stat de tip pralamentar și prezidențial, de aceea e necesar ca în aceste două instituții să intre forțe politice, ai căror lideri susțin rezolvarea pașnică a conflictului din Donbas. Faptul îi va oferi Rusiei şansa de a manipula forțele respective. „Există posibilitatea ca Donbasul să fie restituit Ucrainei, cu asumarea condițiilor impuse de Federația Rusă, fapt care, la rându-i, va permite intrarea în parlamentul ucrainean a persoanelor loiale Rusiei și adoptarea, ca atare, a legilor necesare. În perspectivă, aceasta înseamnă probabilitatea de a exercita influență asupra Ucrainei și a bloca integrarea în Uniunea Europeană, precum și colaborarea cu NATO”, se arată în document.

Printre acțiunile ce urmează să le realizeze Rusia în Ucraina se regăsesc negocierile cu partidele de opoziție – „Oppoblok”, Batkivșcina, Partidul de extremă dreaptă a lui Leașko –, dar și cu unii deputați. Subiectul discuției ar fi activizarea mișcării protestatare în contextul începerii sezonului de încălzire. „Maidanul tarifelor” urmează să înceapă în a doua jumătate a lunii noiembrie, după ce populația va primi facturile pentru energia termică.

Miza cea mare este partidul de opoziție „Baktivșcina”, care are o imagine de luptător cu tarifele. Totodată, organizatorii iau în considerare experiența nefastă a organizării a unui Maidan al tarifelor în Kiev, de aceea ei pun accent pe realizarea unei baze materiale și financiare pentru asigurarea acestor maidane în centrele regionale și în orașele mari din sud-estul țării. Asta îi va „lega” pe polițiști de localități, fără posibilitatea de a se deplasa în centru, unde va fi organizat un protest antiguvernamental de amploare. Totodată, urmează să fie susținute și alte proteste care vor fi organizate de către diverse puteri politice din Ucraina.

Cele mai importante direcții privind destabilizarea opiniei publice

Se urmărește discreditarea politicilor social-economice promovate de guvernăre și președinte, de autoritățile locale, pe fundalul problemelor de ordin economic: tarifele la servicii comunale, descreșterea nivelului de viață, prăbușirea sistemului de subsidii, starea precară a medicinii și a educației, reforme pe hârtie, șomajul, emigrarea în mase, ecologia, drepturile minorităților naționale în Transcarpatia, Bucovina, Sudul Ucrainei. Termen: noiembrie 2016.

În document se vorbește despre realizarea unor materiale video și audio false, a unor convorbiri, mesaje telefonice, capturi ale convorbirilor din rețelele de socializare, corespondență, care vor „deconspira” actele de corupție ale lui Poroșenko și oamenilor din anturajul său. Se mai vrobește și despre realizarea lobby-ului pentru business. Se planifică și realizarea unor investigații privind actele de corupție săvârșite de echipa lui Poroșenko. În acest sens, urmează să fie abordați jurnaliști anti-corupție (Șabunin, Bigus, Gnap, Dubinskii, Șalaiskii). „Informația trebuie să fie adevărată, completă și să fie propagată de către sursele noastre din străinătate – Europa și SUA”, se arată în document. Totodată urmează să fie repuse în atenția publicului scandalurile de corupție din trecut.

Documentul mai stipulează intenția de a adopta anumite schimbări în Constituție, pentru oferirea unui statut economic deosebit regiunilor: alegerea guvernatorilor, repartizarea resurselor financiare, minimalizarea influenței Kievului asupra situației economice și sociale, autonomie tarifară, zone economice libere în Odesa, Dnepropetrovsk, Lvov, Zaporojie, Harkov ș.a.   

 O altă direcție a destabilizării situației va fi ridicarea nivelului criminalității la Kiev și în alte orașe. Se va specula ineficienţa forțelor de ordine, se vor organiza atacuri raider, conflicte interconfesionale, cu participarea obligatorie a așa-numitor „batalioane de voluntari”. Urmează să fie realizată o campanie lobby pentru legea privind vânzarea pământului, „astfel ca oamenilor să le fie furată proprietatea”. Se mai menționează și critica proiectului privind mărirea vârstei de pensionare la 65 de ani.

Se vorbește şi despre infiltrarea oamenilor „necesari” în mişcarea voluntară și Forțele Armate ale Ucrainei, urmărindu-se influențarea din interior a acestor structuri și difuzarea informației despre „abandonarea” militarilor ucraineni de către puterea care le asigură funcţionarilor o existență fără lipsuri, în timp ce ostașii mor în tranșee, la bloc-posturi, iar familiile celor căzuți pe front rămân fără niciun ajutor social. Scopul acestor acțiuni este, evident, cultivarea sentimentului de „abandon” printre ostași și voluntari. Astfel se va activiza și mișcarea protestatară, cu implicarea organizațiilor paramilitare și naționaliste din Kiev și regiuni. Totodată, se va pune accentul și pe incapacitatea lui Poroșenko de a opri pierderile omenești în cadrul operațiunilor din Donbas. Termen: octombrie – decembrie 2016.

Propaganda informațională

Urmează tratativele cu politicienii și reprezentanții business-ului mare, care au anumite pârghii în Rada Supremă. Subiectul discuției va fi un suport economic din partea statului rus pentru întreprinderi și politicieni, dar şi unul mediatic, în Ucraina și Rusia, inclusiv în perioada electorală. Termen: sfârșitul lui noiembrie 2016.

În paralel, se urmărește formarea unor grupuri operaționale mobile, care vor putea fi folosite în timpul manifestațiilor de amploare și realizarea unor acțiuni împotriva protestatarilor, sub identitatea structurilor de forță loiale puterii. Scopul ar fi discreditarea: şi a puterii, și a structurilor respective. Asta se va face prin recrutarea sportivilor și a elementelor criminale, sub drapelul partidului de la putere și al structurilor naționaliste. O altă posibilitate de inițiere a unei confruntări ar fi nişte marșuri ale Crucii, unde credincioșii vor purta portretele lui Nikolai al II-lea, panglicele Sfântului Gheorghe și alte atribute iritante. Termen: sfârșitul lunii noiembrie.

Totodată, urmează activizarea organizațiilor obștești ale minorităților naționale din Ucraina, inclusiv a celor rusești, cu scopul popularizării ideii de convețuire pașnică a popoarelor frățești, a culturii, istoriei și tradiției comune. Lozincile vor fi: „Țara are nevoie de pace”, „Să nu mai luptăm, e timpul să creăm”. Termen: toată perioada.  

Pe durata de realizare a planului se va urmări realizarea unor audieri publice, poduri televizate, interviuri și reportaje în mass-media ucrainene, cu implicarea unor politicieni cu autoritate și activiști publici, spre a inculca opiniei publice ideea incapacităţii autorităților din Ucraina de a face față principalelor obiective: creșterea economică și bunăstarea populației. Urmează o activizare pe rețelele de socializare: grupuri virtuale, inițiative sociale. O atenție deosebită trebuie acordată  afirmațiilor politcinienilor din Uniunea Europeană și SUA: majoritatea materialelor trebuie să înceapă cu anume cu cuvintele acestor politicieni și nicidecum cu afirmațiile politicienilor ruși.

Un compartiment aparte este dedicat discreditării președintelui Poroșenko.

O altă secțiune este dedicată creării unei republici false în Transcarpatia și se numește „Planul acțiunilor concrete privind realizarea statutului federal al regiunii Transcarpatia din Ucraina. Acest plan presupune organizarea lucrului în diverse grupuri sociale, politice și structuri regionale, cu aportul aturităților de vârf din regiune.

O etapă în implementarea acestui plan va fi activizarea grupului „Rusinskaia Rodina” – aripa de stânga a comunității rusinilor. În special, se urmărește mărirea efectivului grupului respectiv până la 1000 de membri. Astfel, până la sfârșitul lunii iulie, urmează să fie recrutate 200 de persoane, iar, până la mijlocul lui august, încă 800. Totodată, urmează să fie create celule, fiecare cu propriul lider, ale grupului amintit în raioanele din Transcarpatia: în special Ujgorod, Mukacev, Husta. În fiecare dintre aceste localități trebuie să existe câte 100 de membri. Iar în raioane – câte 50-70 de membri.

În baza acestor structuri trebuie formate grupuri mobile pentru realizarea acțiunilor cu caracter subversiv. În total, urmează să fie realizate patru asemenea grupuri mobile.