Un tribunal din Kiev l-a eliberat luni seara pe opozantul Mihail Saakașvili, arestat sâmbătă și acuzat că a încercat o lovitură de stat într-un dosar în care fostul lider georgian acuză o instrumentare din partea președintelui ucrainean Petro Poroshenko, scrie AFP.

Judecătoarea Larysa Tsokol a respins astfel cererea parchetului de arestare la domiciliu, cu brățară electronică.

Fostul președinte georgian și partizanii săi, printre care mai mulți deputați, au primit decizia cu aplauze.

Opozantul este acuzat că a încercat să preia puterea cu forța în cadrul recentelor manifestații anticorupție din Ucraina care ar fi fost, spune parchetul, finanțate de anturajul ex-președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, alungat din țară în 2014, în urma revoltei populare din Maidan.

Mihail Saakașvili, care cere public demiterea președintelui și a parlamentului, a fost arestat sâmbăta de serviciile ucrainene de securitate după două tentative soldate cu eșecuri umilitoare în zilele precedente.

Câteva mii de partizani ai acestuia au ieșit duminică în stradă pentru a protesta față de arestarea sa.

Saakașvili respinge acuzațiile la adresa să și neagă că ar fi primit vreun sprijin din partea Rusiei.

Fostul președinte georgian, care a început o nouă carieră politică în Ucraina, este căutat de justiția din țara sa natală pentru abuz de putere.

Acesta a fost în 2015 guvernatorul importanței regiuni ucrainene Odesa, la Marea Neagră, post în care a fost numit de președintele Poroshenko. După aceea, însă, relațiile dintre cei doi oameni politici s-au degradat iar Saakașvili a rămas fără pașaportul ucrainean.

sursa: HotNews