Vânzările de arme sunt în creștere în întreaga lume, se arată într-un raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Potrivit documentului, comerțul global cu arme și servicii militare a crescut din nou în 2016, pentru prima dată în cinci ani.

Vânzările au crescut cu 1,9% față de anul precedent – și cu 38% față de anul 2002. Aceste cifre noi provin din cel mai recent raport privind industria internațională a armelor realizat de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), potrivit Deutsche Welle.

Astfel, în 2016, cele mai mari 100 de grupuri de armament din lume au vândut arme și sisteme de armament în valoare de 374,8 miliarde de dolari (317,7 miliarde de euro).

În special, în Statele Unite, grupurile de armament produc și vând mai multe arme. Conform raportului, vânzările de la firmele americane au crescut cu 4% în 2016, în valoare totală de 217,2 miliarde de dolari. Acest lucru nu s-a datorat doar desfășurării misiunilor militare ale SUA în străinătate: cifra a fost stimulată și de achiziționarea de sisteme de arme de către alte țări, se arată în dcument. Grupul american Lockheed Martin – cel mai mare producător de arme din întreaga lume – a făcut afaceri lucrative vânzând noul său F-35 în țări precum Marea Britanie, Italia și Norvegia. Cel mai mare client al său, totuși, îl reprezintă Forțele Aeriene ale Statelor Unite.

Raportul arată în mod clar că majoritatea armelor provin din companii americane – un total de 57,9% din vânzările de arme la nivel mondial. Europa de Vest ocupă locul doi în lista celor mai importanți furnizori de arme, urmată de Rusia, cu 7,1% din vânzările de arme din întreaga lume.

Germania și Marea Britanie au crescut vânzările de arme

În timp ce firmele franceze și italiene au vândut mai puține arme, grupurile germane și britanice – în ciuda Brexit – și-au mărit cifra de afaceri. Producătorul german Krauss-Maffei, de exemplu, și compania Rheinmetall, care produce vehicule militare, au profitat de cererea pentru produsele lor în Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.

Cercetătorii SIPRI consideră că și China ar putea fi, de asemenea, un producător de arme de top. Cu toate acestea, țara nu apare în statisticile lor, deoarece experții nu dispun de date fiabile privind comerțul cu arme din China. „Dar presupunem că grupurile armate chineze se numără printre primele 20 de mari companii din lume“, spune Aude Fleurant, Director al Programului de cheltuieli militare și arme al SIPRI.

Experții au observat, totuși, că unii importatori de arme tradiționali ”au rămas fără bani” în 2016. “Prețurile în scădere pentru petrol și gaze au pus astfel o presiune asupra finanțelor publice din multe țări africane și sud-americane care au cumpărat mai puține arme decât au fost planificate “, spune cercetătorul SIPRI Fleurant.

Grupurile de armament ale Rusiei au fost, de asemenea, afectate de criză. Vânzările rusești de arme au continuat să crească, însă într-un ritm mai lent decât în trecut. Motivele pentru aceasta au fost scăderea prețurilor petrolului și gazului, pe de o parte, dar și sancțiunile Uniunii Europene (UE) și SUA.

sursa: Calea Europeană