OPINII

Pavlovski: Pentru lumea din exterior, Rusia e putinistă, dar, în interiorul său, ea este deja post-putinistă

În ţară a apărut modul de viaţă fără Putin. Iar referirile la el şi-au pierdut sensul şi conţinutul, consideră politologul Gleb Pavlovski. Expertul a atras atenţia asupra „caracterului nesemnificativ, şters” al înaintării lui Putin la alegerile prezindenţiale. Cauza constă în faptul că Putin s-a dovedit, într-un anume sens, o verigă de prisos în cadrul aparatului. De aceea s-a  decis că e periculos a aştepta mai departe, deoarece tot anul campania preelectorală a decurs ca şi cum Putin nu există în genere.

Pavlovski a presupus că Putin însuşi s-a îngrijorat. „El e, în genere, un om mefient în sinea lui. Aceasta nu e o cochetărie, ci o nesiguranţă mascată mereu ca fermitate şi principiu volitiv”. E remarcabil că înaintarea a avut loc fără improvizări: la congresul voluntarilor, Putin vorbeşte că „da, cred că e cazul să mă gândesc [la înaintarea candidaturii]”, iar la următorul eveniment – care a avut loc la o diferenţă de vreo două ore – îşi înaintează candidatura!

În opinia politologului, Rusia a şi păşit în etapa post-putinistă. „Pentru lumea din exterior, aceasta e încă Rusia putinistă. Dar, în interiorul său, ea deja nu mai e putinistă; şi toţi jucătorii principali din interiorul ei tind să-şi facă mişcările, să-şi amplaseze figurile, să acumuleze un oarecare potenţial pentru vremurile când Putin nu va mai fi. Iar Putin pleacă şi încearcă să se includă în acest proces. Deja nu mai e cu putinţă a stăpâni”, consideră el.

Pavlovski consideră că Putin a căzut de acord pentru un nou mandat „din slăbiciune”. „Această slăbiciune e determinată de monstruoasa presiune a aparatului, mai cu seamă a părţii sale de la vârf: «cercul apropiat»”. Deoarece aceşti oameni au nevoie de Putin acolo unde este el. Aceasta e singura garanţie de protecţie şi de aflare a lor acolo unde sunt ei înşişi în prezent. Desigur, Putin a obosit. Dar el nu trebuie să-şi recunoască asta, deoarece, într-un asemenea caz, el trebuie să recunoască că s-a băgat unde nu era cazul”, a subliniat el.

https://echo.msk.ru

Kolesnikov: Cum a fost privată Rusia de Jocurile Olimpice

E îndoielnic că decizia Comitetului Internaţional Olimpic va conduce la reforme în sportul rusesc, dar poate destul de bine să devină un pretext ordinar pentru consolidarea societăţii în baza supărărilor mortale pe toată lumea, consideră politologul Andrei Kolesnikov. Potrivit afirmaţiilor sale, înlăturarea Rusiei de la Olimpiada din Pyeongchang a devenit unul dintre episoadele războiului hibrid, care n-a încetat nicio clipă.

El atrage atenţia asupra faptului că locuitorilor Federaţiei Ruse le pot veni gânduri despre „lipsa motivelor şi intereselor Occidentului colectiv pentru a ne ataca in corpore” şi ideea despre faptul că „măcar într-o priviniţă suntem înşine vinovaţi”.

„Într-o anume parte, ceea ce a avut loc ar putea fi considerat un cadou făcut autorităţilor ruse: a apărut încă un pretext pentru consolidarea în masă în baza unor supărări de moarte pe toată lumea. Dar, probabil, pentru prima dată acest episod al războiului hibrid poate fi tratat în sens negativ: de ce, pentru a câta oară, n-am putut dovedi că avem dreptate? De ce cinovnicii noştri sunt atât de ineficienţi?”, menţionează expertul.

După părerea  lui, calmarea ca parte a contracarării Rusiei e o tactică, în fond, abandonată de Occident. „Căci în Occident sunt importante regulile, ceea ce, în mod hotărât, e de neînţeles pentru «elitele” politice din Rusia.

„Establishment-ul rusesc de azi nu-şi poate impune regulile. Deoarece acestea sunt reguli fără reguli. Aceasta e o situaţie de impas absolut, ce agravează izolarea Rusiei. De altfel, acest doping politic nu poate adăuga intrigă alegerilor prezidenţiale”, a conchis politologul.

https://www.rbc.ru

Democratizare din greşală. Cum conduce autoconservarea puterii spre schimbări

De multe ori, democratizarea are loc din greşală, când sistemul facei paşi meniţi să consolideze puterea, dar care, în realitate, o slăbesc, afirmă politologul Ekaterina Şulman. Ea mai spune că în cadrul autocraţiei ruse, ce împărtăşeşte formula „20% de persecuţie plus 80% de propagandă”, se poate întrevedea tendinţa intensificării instituţiilor formale în contraponderea celor informale.

Dincolo de toate discuţiile despre cercul îngust, care ia hotărârile, în practică se vede cum administraţia preşedintelui, cel puţin pe dimensiunea ei de politică internă, se sleieşte, Duma de Stat se activizează, vechii prieteni suferă din cauza caracterului transparent al proceselor judiciare şi a noii transparenţe informaţionale; iar cei care au o funcţie în cadrul aparatului şi împuterniciri, chiar dacă sunt fără «acces» şi «influenţă informală», privesc, în genere, cu mai multă încredere spre viitorul post-electoral.

Se poate presupune că în următoarea etapă a transformării regimului această tendinţă va continua: mai stabilă va fi condiţia acelor actori ale căror funcţii şi resurse de administrare sunt fixate în lege, iar în pasul următor – a celor care dispun de prezenţă media.

La ora actuală, maşina politică are resurse scăzute, trăieşte în regimul economisiri caloriilor şi este îngrijorată de supravieţuire, nu e preocupată de expansiune. Acest mod nu exclude acţiuni agresive aleatorii (care par, din interiorul sistemului, acţiuni de apărare!) şi explică menţinerea nivelului de agresiune retorică. Strategic, faptul acesta aduce aceleaşi pierderi ca şi un atacul real, cu mijloace însă nevalabile, şi face prea puţin realizabil orice curs consecvent al reformelor – izolaţioniste, liberale, de piaţă, anti-piaţă. Programul poate fi doar un set de fapte bune, orientate punctual spre segmentele problematice, pe care sistemul e în stare să le identifice.

Dar, din cauza că sistemul nu are forţe şi energie pentru schimbări, nu rezultă că schimbările nu vor avea loc. Politologul Daniel Trisman a studiat, într-o recentă lucrare, 201 cazuri de democratizare a regimurilor politice din anul 1800 până în anul 2015. Între 64% şi 67% din cazuri se referă la ceea ce savantul defineşe ca fiind „democratizare din greşală”. Despre ce fel de greşeli este vorba? Sistemul făcea paşi meniţi să consolideze puterea, dar care, în realitate, o slăbesc. Un scenariu destul de răspândit – restructurare convenţională, când se intenţia nu e de a schimba sistemul, ci de a-l îmbunătăţi uşor, dar, pas cu pas, schimbările ies de sub control şi are loc schimbarea puteriii şi a formaţiei politice.

http://carnegie.ru

NOUTĂŢI

Parlamentul European a anunţat „militarizarea Kaliningradului şi Crimeii

Parlamentul European consideră că Rusia „a militarizat” Crimeea şi Kaliningradunl, informează RT cu referire la raportul Directoratului general al Parlamentului European pentru politica externă. Autorii raportului menţionează că Federaţia Rusă foloseşte regiunea Kaliningrad „pentru a speria ţările baltice”, iar Crimeea – în calitate de „bastion de contracarare” pe Marea Neagră.

https://russian.rt.com

În opinia lor, amplasarea rachetelor „Iskander” în regiunea Kaliningrad comportă un pericol pentru siguranţa ţărilor batice, iar anexarea Crimeii a schimbat balanţa militară din regiune în favoarea Rusiei. În cadrul Parlamentului European a fost totuşi subliniată mica probabilitate a unui război de proporţii în aceste regiuni. În acelaşi timp, autorii raportului vorbesc despre posibilitatea „escaladării nedorite şi incontrolabile” a conflictului în regiunile mărilor Baltică şi Neagră, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

La „Artdocfest”, activiştii SERB au zădărnicit demonstrarea filmului despre Donbas

Trei activişti ai mişcării SERB au fost reţinuţi după zădărnicirea filmului „Zborul glontelui” de Beata Bubenets la festivalul „Artdocfest”. Anterior, în cinematograful „Octombrie”, unde are loc festivalul, s-au năpustit oameni şi au acoperit ecranul cu strigăte „Nu va fi filmul împotriva ruşilor!”. După care au vărsat un lichid mirositor. Spectatorii au fost evacuaţi.

https://tvrain.ru

Pelicula „Zborul glontelui” a fost turnată la Donbas în august 2014. Între altele, e demonstrat cum luptătorii batalionului ucrainean de voluntari „Aidar” capturează un bărbat la postul de control, transmite MEDUZA.

https://meduza.io

La premiera baletului „Nureev”, trupa a cerut eliberarea lui Serebrennikov

La premiera baletului „Nureev” de la Bolşoi Teatr, membrii trupei au ieşit în tricouri cu inscripţia „Libertate regizorului!” şi cu fotografia lui Kirill Serebrennikov, transmite REPUBLIC. Regizorul baletului – Kirill Serebrennikov – se află în arest la domiciliu de la finele lunii august. El este acuzat de furtul a 68 de milioane de ruble.

https://republic.ru

Premiera „Nureev” trebuia să aibă loc vara trecută, dar a fost anulată, motivându-se că baletul nu era pregătit. Potrivit TASS, amânarea premierei s-a decis la indicaţia personală ministrului Culturii, Vladimir Medinscki, deoarece spectacolul arată „ca o propagandă a valorilor sexuale netradiţionale”. Una dintre liniile de subiect ale baletului sunt relaţiile lirice ale artistului de balet Rudolf Nureev cu dansatorul danez Eric Brun.

http://tass.ru

MOLDOVA

Japonia a simplificat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova

Japonia a simplificat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Procedura eliberării vizelor pentru vizite de scurtă durată pentru antreprenori, oameni de cultură şi de ştiinţă în Japonia va fi simplificată cu începere de la 1 ianuarie2018. De asemenea, cetăţenii Republicii Moldova, care pleacă în Japonia în scopuri turistice, nu mai trebuie să prezinte o scrisoare de garanţie.

http://newsmaker.md

Tiraspolul a numit condiţia principală a reglementării conflictului transnistrean

Ministerul de Interne al autoproclamatelor autorităţi transnistrene a numit principala condiţie a reglementării conflictului transnistrean. Este vorba despre „respectarea drepturilor şi intereselor transnistrenilor, precum şi despre realizarea practică a rezultatelor referendumului republican din 2006”.

http://www.ipn.md