POLITICĂ

WP: Casa Albă discuta livrarea de armament rebelilor pentru atacarea Forţelor Aerospaţiale ale Rusiei

Casa Albă a intenţionat să ofere opozanţilor sirieni, susţinuţi CIA, armament greu pentru apărarea de Forţele Aerospaţiale ale Rusiei, informează KOMMERSANT cu referire la THE WASHINGTON POST.

http://www.kommersant.ru/

Se indică faptul că planul, în cele din urmă, nu a fost nici aprobat, nici respins. Surse din Casa Albă au relatat pentru cotidian că o asemenea hotărâre reflectă „scepticismul crescând al administraţiei SUA în ceea ce priveşte extinderea programului secret al CIA, în cadrul căruia au fost pregătiţi şi înarmaţi mii de luptători sirieni în ultimii trei ani”, transmite TASS.

http://tass.ru/

Printre cel care propun extinderea programului de asistenţă pentru rebeli, WP îi numeşte pe directorul CIA, John Brennan, şi ministrul Apărării, Ashton Carter. În tabăra scepticilor, la rândul său, a trecut secretarul de stat al SUA, John Kerry, menţionează RBC.

http://www.rbc.ru/

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze spargerea site-ului MAE al Federaţiei Ruse

Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze informaţia privind spargerea site-ului Ministerului rus al Afacerilor Externe, au comunicat pentru TASS surse din cadrul serviciului de presă al ministerului american.

http://tass.ru/

Anterior, mass-media americane au informat cu privire la spargerea site-ului Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei de către un hacker poreclit Jester. Reprezentantul oficial al MAE al FR, Maria Zaharova, a comunicat că, de fapt, a fost spart site-ul vechi al ministerului, reaminteşte RUSSIATODAY.

https://russian.rt.com/

Stenmeier a pledat împotriva introduceri de sancţiuni antiruse din cauza Siriei

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, s-a pronunţat împotriva introducerii de sancţiuni în privinţa Rusiei din cauza situaţiei din Alep, informează LENTA.

https://lenta.ru/

El a explicat că noile restricţii se pot răsfrânge negativ asupra negocierilor privind reglementarea crizei siriene, transmite LIFE.

https://life.ru/

MAE al Rusiei a anunţat un răspuns „asimetric” la sancţiunile SUA

Moscova a pregătit „o serie de măsuri”, care pot fi luate drept răspuns „asimetric” la sancţiunile SUA, a declarat, la Consiliului Federaţiei, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Reabkov, transmite SLON.

https://slon.ru/

Anterior, secretarul de stat al SUA, John Kerry, nu a exclus posibilitatea înăspririi sancţiunilor privind Rusia în legătură cu situaţia din Siria, informează TASS.

http://tass.ru/

Anterior, Reabkov, comentând declaraţia lui Kerry, a spus că „ţipetele apropo de sancţiuni” nu sunt demne de „ţara care se consideră aptă să-şi atingă scopurile în politică externă”, reaminteşte DOJDI. 

https://tvrain.ru/

MAE al Rusiei a calificat drept inactuală reluarea pauzei umanitare

Ministerul de Externe al Rusiei consideră inactuală chestiunea privind reluarea pauzei umanitare în Alep. Noua pauză umanitară va fi posibilă cu condiţia că se va asigura neîncălcarea regimului de încetare a focului de către rebeli, a declarat ministrul adjunct de Externe, Serghei Reabkov, transmite SLON.

https://slon.ru/

La rândul său, şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a admis posibilitatea unor negocieri privind o nouă pauză umanitară în Siria în cursul săptămânii curente, transmite INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

Pauza umanitară în Alep a fost introdusă joi dimineaţa şi a durat trei zile.

https://ria.ru/

Kremlinul a contestat că Putin şi Poroşenko au discutat „pe tonuri ridicate”

Kremlinul a contestat informaţiile despre faptul că, în cursul reuniunii „cvartetului normand” de la Berlin, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, l-ar fi „tutuit” pe preşedintele Rusiei, cerând încetarea tragerilor asupra militarilor ucraineni, informează INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

A fost, de asemenea, contestat faptul că discuţia ar fi avut loc „pe tonuri ridicate”, menţionează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru/

Despre discuţia „pe tonuri ridicate” a informat portalul ucrainean LIGA.NET, cu referire la o sursă din cadrul delegaţiei ucrainene, transmite RBC.

http://www.rbc.ru/

Kremlinul a calificat drept „eventuală” ideea pacificatorilor înarmaţi în Donbas

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a dat „acordul potenţial” pentru introducerea în Donbas a pacificatorilor înarmaţi, dar chestiunea privind locul şi circumstanţele dislocării misiunii OSCE rămâne deschisă, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, transmite SLON.

https://slon.ru/

Remanieri de cadre la Kremlin

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, l-a numit în funcţia de şef al Direcţiei preşedintelui pentru politica internă pe Andrei Iarin. El a înlocuit-o pe Tatiana Voronova, care a trecut în Duma de Stat, urmându-l pe Veaceslav Volodin, informează EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru/

După cum scrie VEDOMOSTI, Iarin nu face parte din echipa lui Serghei Kirienko, care l-a înlocuit pe Volodin în funcţia de prim-adjunct al şefului admnistraţiei prezidenţiale.

https://www.vedomosti.ru/

Alexandr Hinstein a devenit consilier pentru ideologie al şefului Rosgvardia

Fostul deputat al Dumei de Stat, consilierul secretarului Consiliului General al partidului Edinaia Rossia, Alexand Hinstein, este numit în calitate de consilier al directorului Rosgvardia, Victor Zolotov. El va lucra la crearea unei imagini pozitive a structurii, informează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

ECONOMIE

Moody’s şi-a îmbunănţit prognoza asupra sistemului bancar al Rusiei până la „stabil”

Prognoza privind dezvoltarea sectorului bancar al Rusiei este ridicată de la „negativ” până la „stabil”. Conform bilanţurilor anului 2016, PUB-ul Rusiei se va reduce doar cu un procent, iar stabilizarea preţurilor mondiale şi măsurile întreprinse de guvern nutresc speranţa că deja în anul 2017 economia va reveni la creştere, se menţionează în comunicatul Agenţiei Internaţionale de Rating „Moody’s”, transmite RBC.

http://www.rbc.ru/

Prognoza pentru sectorul bancar reflectă opinia experţilor agenţiei în ceea ce priveşte schimbările solvabilitatea instituţiilor financiare în următoarele 12-18 luni, menţionează INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

BERD nu a planificat în anul 2017 investiţii în proiecte în Rusia

Planul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru anul 2017 nu prevede investiţii în proiectele din Rusia, a comunicat ministrul adjunct al Finanţelor, Serghei Storceak, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

În luna septembrie, GAZETA.RU, cu referire la una dintre sursele sale, a comunicat că BERD îşi poate relua investiţiile în proiectele ruseşti, reaminteşte RSN.

https://rns.online/

Băncii BOR i s-a returnat accesul la sistemul de plăţi al Băncii Centrale

Băncii „Peresvt”, al cărei acţionar principal este Biserica Ortodoxă Rusă, i s-a returnat accesul la sistemul de plăţi al Băncii Centrale „Plăţile bancare electronice urgente”, informează SLON cu referire la Agenţia PRIME şi sursele acesteia în cercurile bancare.

https://slon.ru/

În Rusia se reduce cota clasei mijlocii

51% din populaţia citadină a Rusiei (60% în anul 2014) se consideră reprezentanţi ai clasei de mijloc, informează KOMMERSANT cu referire la evaluările Sberbank CIB. În doi ani, în expresie absolută, din clasa de mijloc au putut să dispară14 milioane de oameni, se spune în studiu.

http://www.kommersant.ru/

În acelaşi timp, conform cu studiile din 2014, 2015 şi începutul anului 2016, nivelul de fericire din Rusia creşte în ciuda greutăţilor economice. El a depăşi pentru prima dată indicatorii anilor 1980, menţionează RBC. Totodată, nivelul de fericire în capitale este mai mic decât în regiuni.

Concomitent, mulţumirea de viaţă creşte mai încet şi chiar stagnează.

http://www.rbc.ru/

În Federaţia Rusă se planifică majorarea cheltuielilor pentru structurile de forţă până la 2 trilioane de ruble în trei ani

Sutorităţile au decis să nu se scumpească în cazul structurilor de forţă, în pofida situaţiei economice complicate din ţară. În proiectul de buget este indicat că cheltuielile anuale pentru securitatea naţională vor creşte de la 1,94 de trilioane (~31,2 miliarde de dolari) până la 2 trilioane de ruble (~32,1 miliarde de dolari) către anul 2019, scrie RBC.

http://www.rbc.ru/

SOCIETATE

Instituţiile de învăţământ superior sunt controlate relativ la „potenţialul de protest”

În instituţiile de învăţământ superior din Rusia a început munca voluntară de evaluare a „potenţialulul de protest” al studenţilor şi profesorilor, în baza rezultatelor căreia se „întocmesc referinţe pentru uzul organelor de stat”. Potrivit KOMMERSANT, despre acest fapt au relatat participanţii la congresul prorectorilor pentru activitatea educativă, care a avut loc în zilele de odihnă la Moscova.

http://www.kommersant.ru/

Autorii studiului au depistat că în corpul didactic al instituţiilor de învăţământ superior din capitală „are loc o propagadă distructivă împotriva ideilorde stat”, menţionează EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru/

Organizatorul proiectului a contestat verificarea instituţiilor de învăţământ superior din Rusia relativ la „potenţialul protestatar”. Potrivit RIA NOVOSTI,  proiectul nu-i altceva decât o serie de prelegeri cu privire la tehnologiile politice şi profilaxia extremismului printre studenţi.

https://ria.ru/

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a comunicat că Kremlinul „nu dispune de nicio informaţie în acest sens”, transmite MEDUZA.

https://meduza.io/

În Rusia vor fi închise punctele de acces colectiv la Internet

În Rusia vor fi închise punctele de acces colectiv la Internet în localităţile cu mai bine de 50 de mii de locuitori din cauza insuficienţei de fonduri, transmite RBC. La ora actuală, în FR funcţionează circa 21 de mii de asemenea puncte.

http://www.rbc.ru/

Doi locuitori din Novokuzneţk au violat şi au mâncat o femeie

Doi locuitori ai oraşului Novokuzneţk „au invitat o fată necunoscută la un chef, iar pe urmă au mâncat-o”, informează agenţia de ştiri GOROD NOVOSTEI [„Oraşul noutăţilor” – nota red.]. Ei au fost condamnaţi la 12 ani de puşcărie.

Ancheta a stabilit că în iulie 2014 doi bărbaţi aghesmuiţi au întâlnit o fată în stare de ebrietate, au dus-o la baie, unde au violat-o pe rând. Mai târziu au omorât-o, au tranşat-o şi au gustat din carnea ei. În cele din urmă, au împachetat rămăşiţele în pungi de plastic şi le-au cărat cu o targă la gunioşte.

Despre asta, după un an, a comunicat „iubita unuia din ucigaşi din cauza unei supărări”.

http://city-n.ru/

MOLDOVA

În Transnistria, 12 candidaţi pretind la funcţia de şef al regiunii

Niciodată în toată istoria Transnistriei nu au existat atâţia pretendenţi la postul de preşedinte, menţionează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Printre ei se află şeful în exerciţiu al Tiraspolului, deputaţi ai Consiliului Superior, procurorul Transnistriei, conducători ai unei întreprinderi comerciale şi instituţii de învăţământ superior, precum şi pensionari şi şomeri.

http://novostipmr.com/

Şeful MAE al Transnistriei, despre relaţiile cu Chişinăul, Moscova şi Kievul

Şeful MAE al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a acordat un interviu pentru KOMMERSANT, în care a vorbit despre cum speră Tiraspolul să dobândească recunoaşterea independenţei sale şi din care cauză acesta nu recunoaşte autoproclamatele republici din Donbas.

În opinia lui Ignatiev, negocierile în formatul 5+2 „trec printr-o perioadă de stagnare, iar partea moldovenească încearcă să se delimiteze şi de la procesul de negocieri, pentru a nu îndeplini acordurile pe care le semnează”. Vorbind despre reintegrarea cu Republica Moldova, Ignatiev a făcut o comparaţie cu „o boală-fantomă”, deoarece, în 26 de ani, în jurul şi în interiorul Transnistriei au avut loc schimbări serioase. În opinia sa, „unii parteneri pledează pentru restabilirea hotarelor RSS Moldoveneşti”.

Principala problemă a Tiraspolului este, după Ignatiev, blocada din partea Republicii Moldova, cu susţinerea Ucrainei. El a subliniat, de asemenea, importanţa relaţiilor cu Ucraina, remarcând că pe teritoriul regiunii locuiesc circa 100 de mii de cetăţeni ai Ucrainei. Ignatiev a menţionat că Transnistria se comportă întotdeauna deschis şi paşnic în raport cu vecinii şi, de asemenea, nu face niciun fel de declaraţii privind autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Moscova, Ignatiev s-a eschivat de la răspuns, readresând întrebările către omologii ruşi.

http://www.kommersant.ru/

O delegaţie a regiunii Kurzem din Letonia se află într-o vizită în Găgăuzia

O delegaţie a Republicii Letonia, condusă de şeful administraţiei regiunii Kurzem, Evita Dreyzhere, se află într-o vizită în Autonomia Găgăuză. Scopul vizitei e de a pune bazele unei cooperări interregionale în sferele economiei, politicii sociale şi culturii, informează MOLDOVAINFORM cu referire la Comitetul Executiv al Găgăuziei.

http://moldovainform.md/