Alianța dintre Polonia și România este una dintre cele mai strânse din Europa și relațiile dintre cele două țări sunt excelente, a apreciat Pawel Soloch, șeful Biroului Securității Naționale (BBN) al Poloniei, care s-a întâlnit la Varșovia cu Ion Oprișor, consilier pe probleme de securitate națională al președintelui Klaus Iohannis, relatează agenția poloneză de presă PAP, conform Agerpres.

Șeful Biroului Securității Naționale al Poloniei a precizat că discuțiile cu consilierul prezidențial român, care s-a aflat în vizită oficială la Varșovia între 4 și 6 decembrie, la invitația BBN, au abordat și “subiecte deosebit de importante, cum sunt summitul de anul viitor al NATO de la Bruxelles și reuniunile prealabile în așa-zisul format București 9, adică ale celor nouă țări din flancul estic al NATO”.

Pawel Soloch a menționat că acest proiect a fost inițiat în comun de președinții Poloniei și României în 2015 și că reuniunile “celor nouă” vor ajuta la consolidarea poziției statelor din regiune înaintea summitului Alianței.

Ultima întâlnire în format B9 a avut loc la nivelul miniștrilor de Externe, iar anul viitor România va găzdui prima astfel de reuniune la nivel de miniștrii ai Apărării.

Referitor la pregătirea deciziilor summitului NATO de la Bruxelles de anul viitor, România și Polonia au o evaluare comună potrivit căreia  ”summitul trebuie să reprezinte un pas înainte către adaptarea NATO la noua situație de securitate din Europa și să ia decizii privind continuarea întăririi capacităților alianței de a-și apăra flancul estic. Astăzi, estimez că există mari șanse să fie luate astfel de decizii“, a spus oficialul polonez.

La reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO, care a avut loc marți și miercuri la Bruxelles, reprezentanții țărilor membre au decis ca în perspectiva summitului din 11-12 iulie 2018, NATO să continue consolidarea apărării și descurajării, căutarea dialogului bazat pe bună credință și sprijin pentru partenerii din Europa de Est.

În cele din urmă, Soloch a evocat și faptul că nivelul de cooperare pe teme strategice dintre cele două țări poate fi constatat și prin Summitul Inițiativei Celor Trei Mări (Adriatică, Baltică și Neagră), proiect strategic inițiat de Croația și Polonia și pe care România îl va găzdui în anul 2018.

sursa: Agerpres