Procurorul Tribunalului de la Haga a înregistrat două perioade de lupte deosebit de intense de la începutul conflictului armat din Donbas: operațiunile Ilovaisk- în august 2014 și Debaltsevo – ianuarie-februarie 2015, se arata în raportul procurorului Fatou Bensouda al Curții Penale Internaționale (CIP), publicat pe site-ul oficial al instanței.

În special, procuratura CIP a stabilit faptele confruntării militare dintre armata ucraineană și forțele armate ale Federației Ruse.

Potrivit raportului, ancheta a stabilit că grupările armate ale insurgenților „DNR“ și „LRN“ au fost „suficient organizate pentru a fi considerate parte a unui conflict armat internațional“.

În același timp, se raportează despre posibilitatea de a considera confruntarea din estul Ucrainei drept un conflict internațional.

„De asemenea, Biroul procurorului a cules informații suplimentare care să indice existența unei confruntări militare directe între forțele armate ale Federației Ruse și forțele armate ale Ucrainei, ceea ce înseamnă că, cel târziu la 14 iulie 2014, în paralel cu un conflict armat non-internațional, în estul Ucrainei a avut loc și un conflict armat internațional”, se spune în raport.

Prin urmare, investigatorii CIP recunosc la nivel oficial ca luptele din Donbas nu reprezinta un ”război civil” intern, asa cum cum il descriu oficialii de la Moscova, ci un conflict armat international, în care părțile beligerante sunt Ucraina, pe de o parte și Federația Rusă pe de alta parte.

sursa: Paginaderusia