POLITICĂ

Mass-media: informaţia despre „hackerii ruşi” s-a scurs în SUA prin intermediul angajaţilor FSB

Cauza scurgerii de informaţii privind implicarea Federaţiei Ruse în atacurile cibernetice asupra Partidului Democrat a fost conflictul dintre FSB şi GRU [ambele structuri desfăşurau atacuri hacker], care concurează pentru buget, informează THE BELL. Informaţia putea fi transmisă serviciilor secrete ale SUA de angajaţii FSB, arestaţi în cadrul dosarului privind trădarea de stat.

https://thebell.io

În luna decembrie a anului 2016, şeful adjunct al Centrului pentru securitatea informaţională al FSB, Serghei Mihailov, subalternul său Dmitri Dokuceaev şi angajatul Laboratorului Kaspersky, Ruslan Stoianov, au fost arestaţi în cadrul unui dosar privind trădarea de stat.

https://www.vedomosti.ru

Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei au barat accesul reprezentanţilor mass-media considerate agenţi străini

Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei au interzis accesul mijloacelor de informare în masă, declarate drept agenţi de stat. În ajun, Ministerul Justiţiei al Federaţiei Ruse a declarat drept agenţi străini 9 mijloace de informare în masă.

https://www.gazeta.ru

Federaţiei Ruse i s-a interzis să evolueze la Olimpiada 2018 sub propriu drapel

Comitetul Internaţional Olimpic a decis că selecţionata Federaţiei Rse nu va putea evolua sub drapelul său la Olimpiada 2018 din Coreea de Sud. Sportivii ruşi vor putea lua parte doar sub drapel neutru, după selecţia operată de CIO. Comitetul a considerat drept dovadă faptul că în Rusia, la nivel de stat, a fost creat şi menţinut un sistem de administrare a dopajului.

https://www.gazeta.ru

Potrivit cu decizia CIO, niciunul dintre conducătorii selecţionatei FR la Jocurile Olimpice de la Soci nu va merge în Coreea de Sud. Asta se referă şi la antrenorii şi medicii ai căror sportivi au fost demascaţi. Fostul ministrul al Sporturilor, Vitali Mutko, şi fostul său adjunct, Iuri Nagărnîh, sunt suspendaţi pe viaţă şi nu vor mai putea fi prezenţi la olimpiade.

https://republic.ru

Rusia trebuie, de asemenea, să plătească 15 milioane de dolari. În acest fel, ea va acoperi cheltuielile pentru investigaţiile antidoping şi va susţine Organizaţia independentă de testare a dopajului (ITA).

https://www.fontanka.ru

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a cerut să nu se cadă pradă emoţiilor, subliniind primordială trebuie să fie tema apărării intereselor sportivilor, iar nu răspunderea funcţionarilor.

https://www.rbc.ru

Cine dintre sportivii ruşi va pleca la Olimpidă, iar cine va reununţa însă nu se ştie. Selecţionata Federaţiei Ruse la hochei a apelat la Vladimir Putin cu rugămintea de a li se permite să plece la Jocurile Olimpice. Deputaţii Dumei de Stat cer Rusiei să boicoteze Olimpiada.

https://meduza.io

Putin este rugat să permită oamenilor de afaceri fugari să revină în Rusia

Ombudsmanul pentru afaceri Boris Titov pregăteşte lista businessmanilor ce se ascund de justiţia rusă la Londra, dar care doresc să revină în Rusia. El intenţionează să prezinte lista respectivă preşedintelui Vladimir Putin, „pentru a începe dialogul cu puterea” şi „concret, în cazul fiecărui nume [...], să le fie rezolvată problema”, a declarat Titov pentru RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

Oamenii de afaceri, la rândul lor, vor întoarce pagubele pe care le-au pricinuit. În opinia lui Titov, mulţi dintre întreprinzătorii care au fugit „e prea puţin probabil să fi încălcat ceva”. El nu a precizat dacă cineva dintre oamenii de afaceri şi-a exprimat disponibilitatea de a reveni în Rusia.

https://republic.ru

Rusia a oprit elaborarea „trenului nuclear” în favoarea rachetelor intercontinentale

Elaborarea complexului feroviar de luptă „Barguzin” nu intră în noul program de stat de înarmare pentru anii 2018 – 2027 din insuficienţă de mijloace. Crearea complexului amintit e suspendată din toamna anului 2016. În loc, banii vor fi alocaţi pentru proiectele rachetelor baslistice intercontinentale Sarmat şi Rubej.

http://tass.ru

Crearea în Rusia a unui noul complex feroviara de luptă a fost anunţată la finele anului 2012. Un complex (un eşalon feroviar) trebuie să aibă şase lansatoare de rachete strategice. Complexul respectiv urma să fie dotat cu rachete balistice intercontinentale RS-24 IARS

https://lenta.ru

Putin şi-a anunţat participarea la alegerile din 2018

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin şi-a anunţat participarea la alegerile din 2018 la Nijni Novrogod, în cadrul unui miting-concert, consacrat cele de-a 85-a aniversări a Uzinei de Automobile „Gorki”. „Îmi voi înainta candidatura la funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse. Un loc şi un motiv mai bun pentru acest anunţ, probabil, nu există”, a declarat el.

https://meduza.io

Câţiva furnizori de publicitate au renunţat la contractele cu Sobceak

Câţiva furnizori de publicitate, precum şi brandul cosmetic Lancome, au renunţat la colaborarea cu Xenia Sobceak după ce ea şi-a anunţat participarea la alelgerile preşedintelui. Cei în cauză nu vor să fie asociaţi cu politica.

https://www.vedomosti.ru

ECONOMIE

Rusia a pierdut, în ultimii trei ani, aproape 600 de miliarde de ruble prin achiziţiile de stat

În trei ani, Federaţia Rusă a pierdut din cauza achiziţiilor ineficiente 557 de miliarde de ruble (circa 10 miliarde de dolari), scrie VEDOMOSTI, cu referire la ancheta „Ratingul naţional al transparenţei achiziţiilor”. Cotidianul menţionează că această sumă este comparabilă cu cheltuielile bugetului federal pentru educaţie şi sănătate.

https://www.vedomosti.ru

În medie, la concursurile federale sunt declaraţi 2,51 de participanţi, iar la cele regionale – 2.68. Cele mai transparente achiziţii au fost depistate de experţi în cazurile Rospeceati, Roscomnadzor şi Ministerului Apărării. Cele mai rele, la acest indicator, s-au dovedit Rosavtodor şi Rosrîbolovstvo.

https://republic.ru

Ministerul Finanţelor a propus închisoare pentru achitarea cumpărăturilor cu criptovalută

Pentru folosirea criptovalutei în calitate de mijloc de plată în Rusia trebuie introdusă răspunderea administrativă. Iar pentru crearea acestei valute anume pentru plăţi răspunderea poate fi şi penală. Asta prevede legea cu privire la criptovalută, al cărei proiect este pregătit în cadrul Ministerului Finanţelor din Rusia.

https://www.rbc.ru

SOCIETATE

Curtea din Franţa l-a lăsat pe Kerimov în libertate şi a majorat cauţiunea până la 40 de milioane de euro

Curtea de Apel din oraşul francez Aix-en-Provence a lăsat în vigoare decizia curţii de la Nisa de a nu-l închide pe miliardarul şi senatorul rus Suleiman Kerimov, dar a majorat suma cauţiunii de la 5 la 40 de milioane de euro, informează FORBES.

http://www.forbes.ru

Kerimov, reţinut la Nisa sub bănuiala de neplată a impozitelor şi spălare de bani, potrivit procurorilor, a introdus în Franţa 500-700 de milioane de euro. El a fost lăsat în libertate pentru o cauţiune de 5 milioane de euro, interzicându-i-se să părăsească Franţa.

https://www.vedomosti.ru

Indicatorii medii multianuali ai HIV în Rusia a crescut cu 43%

Rospotrebnandzor a înregistrat în ultimele 10 luni, în Rusia, o creştere a indicatorilor multianuali – în 20 de ani de calcule – ai HIV cu 43,4%: 49,67% la 100 de mii de membri ai populaţiei, transmite KOMMERSANT. Cu toate acestea, în comparaţie cu datele anului 2016, nu există o creştere semnificativă.

https://www.kommersant.ru

MOLDOVA

Mass-media: Rusia l-a acuzat pe Plahotniuc şi l-a dat în căutare internaţională

Comitetul de Anchetă al Federaţiei Ruse l-a acuzat în contumacie de omucideri pe liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotiuc. În instanţă a fost depus un demers privind arestarea lui absenţă, informează ROSBALT. În materialele dosarului se spune că Plahotniuc a ucis mai mult de doi oameni cu o cruzime deosebită, în componenţa unui grup organizat.

http://www.rosbalt.ru

Curtea a satisfăcut cererea cu privire la arestarea în absenţă a lui Plahotniuc. Liderul PD a fost, de asemenea, dat în căutare internaţională, transmite INTERFAX cu referire la Serviciul de presă al Tribunalului Basman de la Moscova.

http://newsmaker.md

Surse din PD au declarat că această informaţie reprezintă o încercare de a influenţa vectorul politic al Republicii Moldova, transmite INFOTAG. „Toate abuzurile câtorva instituţii ruseşti sunt nişte încercări de a speria, persecuta şi şantaja autorităţile Republicii Moldova [...] Asta început concomitent cu ancheta în Moldova a cazului privind spălarea a 22 de miliarde de dolari din Rusia prin băncile moldoveneşti”, au subliniat sursele citate.

http://www.infotag.md

O crimă de răsunet, în legătură cu care a fost amintit numele lui Plahotniuc, este atentatul asupra bancherului German Gorbunţov, la Londra, în anul 2012. Recent, în interviul acordat pentru JURNAL TV, ucigaşul Vitalie Proca, aflat în detenţie în România, a spus că clientul atentatului asupra lui Gorbunţov ar fi Vladimir Plahotniuc. Acelaşi lucru a fost declarat şi de Gorbunţov.

http://newsmaker.md

Transnistria şi Delovaia Rossia au încheiat un acord cu privire la cooperare şi înţelegere reciprocă

Guvernul, Camera de Comerţ şi Industrie din Transnistria şi Organizaţia Delovaia Rossia din Federaţia Rusă au semnat la 5 decembrie un Memorandum cu privire la cooperare şi înţelegere reciprocă.

Rusia este reprezentată de preşedintele Delovaia Rossia, ambasadorul de afaceri în Republica Moldova şi Transnistria, Igor Ceaika (fiul procurorului general al Federaţiei Ruse). La dialog participă şi delegaţii Moldovei: deputatul PSRM Vladimir Golovatiuk şi consiliderul preşedintelui în probleme economice, Elena Gorelova.

http://www.infotag.md