UPDATE (17:26) Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, anunță că i-a oferit lui Mihail Saakașvili 24 de ore pentru a se prezenta la ofițerii de urmărire penală.

UPDATE (16.12) Potrivit corespondenților portalului strana.ua, în fața Radei Supreme s-au adunat în jur de 300 de oameni.

UPDATE (15:52) Saakașvili: Cerem demisia procurorului general, conducerii SBU, dar și trebuie să obligăm Parlamentul (Rada Supremă) să inițieze procedura de impeachment lui Poroșenko… Sau ne unim și evităm revoluția, obligând președintele să plece benevol, sau vom fi călcați fiecare. Viața mea aparține Ucrainei.

UPDATE (15:36) Autospecialele forțelor de ordine se îndreaptă spre Rada Supremă

UPDATE (15:23) Saakașvili: „Până când Poroșenko nu va pleca, în Ucraina nu va fi pace și dezvoltare. Ucraina nu va avea viitor cu Poroșenko”.

UPDATE (14:57) Procuratura din Kiev a deschis dosar penal privind „eliberarea forțată” a lui Saakașvili.

UPDATE (14:54) Saakașvili, în fața mulțimii: „Au vrut să scape de mine, să ajung într-o pușcărie georgiană, sub supravegherea lui Putin. Să scape de mine din Ucraina. Să scape de vocea care spune că ei sunt hoți”.

Oamenii scandează „Impeachment”, „Rușine”.

UPDATE (14:43) În apropierea Radei Supreme a fost instalată scena. Susținătorii lui Saakașvili instalează „arici de lemn”, pancartele cu lozinca „Ucraina fără oligarhi” și plasează anvelope auto lângă clădirea Radei Supreme. Portalul strana.ua scrie că în fața scenei s-au adunat peste 1000 de oameni.

UPDATE (14:37) Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Arsen Avacov: „Saakașvili trebuie să se supună cerințelor legii, să se conformeze procedurii legale și să răspundă acuzațiilor aduse, dar să nu provoace sânge și ciocniri”.

UPDATE (14:22) Saakașvili, alături de susținătorii săi, a ajuns în fața Radei Supreme. Mulțimea se așteaptă să fie întâmpinată de un cordon al organelor de forță în preajma Legislativului, transmite strana.ua.

Amintim că ex-președintele Georgiei, ex-guvernator al regiunii Odessa din Ucraina, Mihail Saakașvili, este acuzat de „sprijinirea membrilor unei organizații criminale și tăinuirea activității acesteia”.

Procurorul general al Ucrainei, Iuri Luțenko, a prezentat azi, în cadrul unui briefing de presă, o înregistrare audio în care Saakașvili discută cu oligarhul ucrainean Serghei Kurcenko (un apropiat al ex-președintelui Ucrainei, Victor Ianucovici), care se ascunde în Rusia de autoritățile de la Kiev.

Potrivit lui Luțenko, oamenii lui Saakașvili ar fi primit circa 500 mii dolari de la Kurcenko pentru diferite activități. În schimb, ex-președintele georgian i-ar fi promis că îl va ajuta să-și întoarcă activele pierdute în urma părăsirii Ucrainei.

UPDATE (13:57) // FOTO: Mihail Saakașvili se îndreaptă cu susținătorii săi către Piața Maidan.

UPDATE (13:49) Mihail Saakașvili, după eliberarea sa din mașina SBU: Îmi voi sacrifica viața pentru libertatea Ucrainei și pentru eliberarea țării din mâinile oligarhilor. Îndemn pe toți locuitorii Kievului să iasă în stradă. Astăzi ne vom aduna în Maidan și vom începe procesul de eliberare a Ucrainei de oamenii lui Poroșenko. Suntem milioane.

UPDATE (13:37) Susținătorii lui Mihail Saakașvili l-au eliberat pe acesta din automobilul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

     

UPDATE (11:49) Purtătorul de cuvânt a lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, anunță că Moscova nu va comenta declarațiile „unor persoane de pe acoperiș”: „Este durerea de cap a Ucrainei. Așa ceva nici dușmanului nu-i doresc”, transmite TASS.

Amintim că Mihail Saakașvili l-a acuzat pe președintele ucrainean, Petro Poroșenko, de încercarea de a-l răpi „la comanda lui Putin”.

UPDATE (11:40) Ex-premierul Ucrainei, acum deputată în Rada Supremă, Iulia Timoșenko, a catalogat evenimentele din Kiev drept represalii împotriva lui Saakașvili care au loc „în fața întregii lumi civilizate”.

UPDATE (11:33) Deputații din Rada Supremă de la Kiev au decis organizarea pentru orele 16:00 a audierilor parlamentare cu participarea procurorului general, dar și a șefilor Serviciului de Securitate din Ucraina (SBU) și Biroul Național Anticorupție (BNA). Propunerea a fost susținută cu votul a 217 de deputați. 129 dintre legislatori nu au participat la vot, iar 2  s-au abținut.

UPDATE (11:20) Portalul ucrainean strana.ua scrie că poliția a început să lanseze cu gaze lacrimogene în susținătorii lui Mihail Saakașvili. Mai multe persoane au avut de suferit.

UPDATE (11:15) Parbrizul automobilului în care se află Mihail Saakașvili a fost spart - FOTO.

UPDATE (11:07) Susținătorii lui Saakașvili au blocat trecerea automobilului SBU și cer inițierea procedurii de impeachment împotriva președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko.

UPDATE (11:00) Imaginile video în care Mihail Saakașvili este coborât de pe acoperișul clădirii în care locuia. Ex-guvernatorul regiunii Odessa, înconjurat de peste 10 persoane.

UPDATE (10:47) Numărul susținătorilor lui Saakașvili este în creștere. Automobilul SBU în care se află reținut fostul guvernator al regiunii Odessa înaintează încet printre aceștia.

UPDATE (10:37) Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a venit cu unele precizări pe marginea reținerii lui Mihail Saakașvili. Astfel, politicianul este acuzat de „sprijinirea membrilor unei organizații criminale și tăinuirea activității acesteia”.

UPDATE (10:29) Au fost publicate imaginile de la reținerea lui Mihail Saakașvili, care a avut loc pe acoperișul casei în care politicianul locuia.

UPDATE (10:16) Oamenii legii încearcă să disperseze mulțimea care a înconjurat automobilul în care se află Mihail Saakașvili.

UPDATE (10:06) Saakașvili a fost urcat în mașina SBU, iar simpatizanții săi împiedică ca automobilul oamenilor legii să părăsească locul din fața casei fostului președinte al Georgiei.

UPDATE (10:00) Oamenii legii au pus mâna pe fostul președinte al Georgiei și l-au scos din apartamentul său. Reprezentanții sistemului de forță care au efectuat percheziția poartă însemnele Serviciul de Securitate al Ucrainei.

UPDATE (09:59) Saakașvili se află acum pe acoperișul clădirii cu opt etaje. Unul din apropiații liderului „Mișcării noilor puteri”, David Sakvarelidze, a scris pe pagina sa de Facebook că mai multe persoane necunoscute au început să rupă ușa lui Saakașvili.

UPDATE (09:53) Mai mulți susținători ai fostului președinte Mihail Saakașvili au venit lângă casa acestuia, unde au loc perchezițiile. Între timp au fost înregistrate câteva încăierări cu oamenii legii din Ucraina.

Manifestanții strigă „Rușine”

Fostul președinte al Georgiei și fostul guvernator al regiunii Odessa din Ucraina, Mihail Saakașvili, amenință că se va arunca de pe acoperișul casei unde locuiește. Asta după ce organele au descins în apartamentul acestuia din Kiev, transmite Unian.net.

Îndemn pe toți să se alăture și să nu permită comiterea fărădelegii. Să nu-i permită lui Poroșenko să mă răpească la comanda lui Putin. Sunt aici pentru a apăra Ucraina. Ei vor să mă răpească, pentru că m-am ridicat în apărarea poporului ucrainean”, a strigat Saakașvili de pe acoperiș.

Știrea se actualizează!