Președintele rus, Vladimir Putin, a oferit un „accept potențial” privind introducerea pacificatorilor cu mandat internațional în Donbas, însă întrebarea cu privire la locația exactă și circumstanțele de plasare a misiunii OSCE rămâne fără răspuns.

„Președintele a reacționat cu un potențial accept față de ideea unei eventuale misiuni internaționale. Aceasta a fost doar o convorbire eventuală. Deocamdată nu există nici misiune, nici un concept al OSCE despre cum poate fi formată această misiune, unde poate fi amplasată, și așa mai departe”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin.

Întrebat dacă Moscova își va da acordul pentru desfășurarea unei misiuni de pacificare la granița ruso-ucraineană, Peskov a spus că „nimeni nu vorbește despre faptul că o asemenea misiune la graniță s-ar putea realiza, pentru că misiunea nu există”.

Chestiunea cu privire la amplasarea pe teritoriul Donbas-ului a unei misiuni polițienești internaționale a OSCE a fost convenită de liderii Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei în cadrul întâlnirii în „formatul normand” din 19 octombrie la Berlin.

Mai târziu, Peskov a declarat că Moscova este mulțumită de rezultatele liderilor din „formatul normand” și că Putin „în general” a căzut de acord cu privire la amplasarea pacificatorilor în Donbas.