OPINII

Ce-a învăţat Putin din revoluţia anului 1917

Putin a învăţat o singură lecţie din revoluţia anului 1917 şi anume că slăbiciunea se pedepseşte, consideră politologiul Tatiana Stanovaia. Centenarul Marii Revoluţii Socialiste a devenit una dintre cele mai de seamă date memorabile din lume. Cu toate acestea, regimul şi-a însuţit o poziţie stranie de „istoric obiectiv”, în al cărui cap, însă, se ascunde frica principală a actualului sistem şi aceasta nu e deloc frica în faţa unei alte revoluţii.

Sensul principal al evenimentelor consacrate centenarului revoluţiei, din punctul de vedere al complexelor istorice inaparente ale actualei puteri, este de a nu permite folosirea acestei revoluţii pentru mobilizarea valorică, este, în acelaşi timp, tentativa de a arunca revoluţia în derizoriu, dar nu în contextul lipsirii ei de sens, ci în contextul unui lucru planificat, scrupulos în vederea neadmiterii unor repere pozitive, apte să conducă la valorile consolidării fie ale celor de stânga, fie ale celor de dreapta, conservatori sau liberali.

Acestor considerente li se poate replica spunând că actuala putere nu este tehnocrată, ci conservatoare ideologic, ceea ce îi dă suficiente temeiuri mai curând de a condamna revoluţia. Dar îndărătul caracterului conservator al puterii în ultimii ani s-au ascuns priorităţile etatismului – singura instituţie ale cărei interese sunt mai presus de oricare altele şi încă într-un mod indiscutabil. Anume etatismul, iar nu conservatorismul îl determină pe Putin să „stimeze” şi Rusia ţaristă, şi regimul sovietic, considerând evenimentele din anii 1917 şi 1991 drept catastrofale pentru ţară şi să dispreţuiască puterea slabă, care a admis destrămarea statului.

Punctul de plecare în percepţia revoluţiei din 1917 este dispreţul profund faţă de stat, inapt nu atât să-şi menţină puterea, dar şi să excludă toate premisele rebeliunilor revoluţionare. Centenarul Revoluţiei din Octombrie arată ca o piatră funerară pe mormântul statului dovedit incapabil politic. Putin a însuşit această lecţie, că slăbiciunea e amendabilă, iar duşmani se vor găsi şi printre marginali, pe ale căror posibilităţi statul, la începutul secolului XX, le-a subestimat. De aceea el a avut întotdeauna o înţelegere pentru politica serviciilor speciale, care depistau elementele radicale drept pericol potenţial pentru stabilitatea statului.

Vladimir Putin nu se teme de revoluţie şi nici de opoziţie, nu de Navalnîi şi nu de intelighenţia liberală. El nu se teme, în ciuda opiniei răspândite, nici de un complot al anturajului său. Putin se teme de slăbiciunea statului, care va ceda în momentul protestelor de masă şi nu se va decide să tragă, care nu va fi în stare să-şi impună voinţa împotriva minorităţii dezlănţuite, care va dovedi, la rându-i, prea multă flexibilitate în faţa partenerilor străini, stat care nu va fi în stare să supravieţuiască în condiţii de resurse limitate.

https://republic.ru/ 

Belkovski: Medvedev putea rămâne pentru cel de-al doilea mandat, iar Putin s-ar fi retras

Politologul Stanislav Belkovski a relatat că în anul 2010 nu era clar dacă Putin nu va candida pentru următorul mandat sau preşedinte în 2012 va rămâne Dmitri Medvedev. Potrivit afirmaţiilor sale, unii reprezentanţi ai marelui antereprenoriat adunau fonduri pentru asigurarea celui de-al doilea mandat pentru Medvedev. Belkovski a adăugat că dacă n-ar fi fost „Primăvara arabă” şi frica lui Putin că astfel de scenarii pot fi reproduse în Federaţia Rusă, atunci şi Medvedev ar fi putut rămâne pentru ce-l de-al doilea mandat.

Politologul a adăugat că al doilea mandat al lui Medvedev presupune „alunecarea lui Vladimir Putin de la pârghiile şi mecanismele puterii”. „Şi, dacă Vladimir Putin s-ar fi retras atunci de la putere, astăzi ar fi fost un cetăţean respectat în ordine mondială, ar fi putut conduce vreo organizaţie mondială de anvergură. Dar, desigur, după Crimeea şi începerea războiului în Ucraina astfel de perspective sunt excluse pentru el. Nimeni, nimic nu poate garanta siguranţa sa în afară de el însuşi în calitate de lider al Federaţiei Ruse”, a spus el.

Politologul a comentat, de asemenea, lupta pentru funcţia de premier după alegerile din 2018, care deja a început în sânul elitelor ruse. Potrivit afirmaţiilor sale, pe de o parte, nu e cazul a exclude că Medvedev va rămâne prim-ministru, deoarece el nu-i încurcă lui Putin care, de facto, conduce guvernul peste capul premierului. Pe de altă parte, cu funcţia de prim-ministru se potriveşte ideal şeful Băncii Centrale, Elvira Nabiulina, care „în ultimul timp se bucură de o încredere aparte a preşedintelui”. Ea un conducător dur şi puternic, de care are nevoie actuala economie a Federaţiei Ruse.

În afară de asta, rămâne drept cel mai important criteriul selectării premierului putinist: acest premier nu trebuie să-i sufle preşedintelui în ceafă, nu trebuie să-i facă concurenţă politică. „Şi Vladimir Putin a tins mereu ca cea de-a doua persoană în stat să nu fie nici măcar în viitorul îndepărtat concurentul său potenţial”, a adăugat expertul.

În aceste condiţii, Nabiulina este un candidat ideal, deoarece „o doamnă cu un astfel de nume şi prenume” nu poate fi un pretendent la funcţia supremă în stat şi nu va fi percepută de elite ca viitor preşedinte.

https://echo.msk.ru/ 

De ce îi trebuie lui Putin campania de publicitate din partea lui Ovecikin

La începutul lunii noiembrie, Alexandr Ovecikin a anunţat crearea mişcării civice Putin team. Kremlinul a salutat iniţiativa starului Ligii Naţionale de Hochei, pe urmă a devenit cunoscut că această idee nu-i apaţrine hocheistului, ci mişcarea va deveni o parte a campaniei lui Putin. Jurnalistul Oleg Kaşin explică de ce are nevoie Kremlinul de ovecikini şi de alte staruri, ce se înscriu în „echipa lui Putin”.

Dacă e să comparăm popularitatea lui Ovecikin şi a lui Putin, atunci, evident, Ovecikin nu are şanse: mai degrabă Putin trebuie să-i facă publicitate, explicându-le celor care nu sunt interesaţi de hochei că Ovecikin este un „băiat bun” şi că trebuie să bucurăm de succesele sale. În cel de-al 19–lea an de domnie a lui Putin e o prostie că cauţi notorietăţi care îl pot face mai popular: pe Putin şi aşa îl cunosc mulţi. Iar dacă nu toţi îl îndrăgesc, atunci această problemă tot nu se rezolvă cu ajutorul hocheiştilor. Eu nu vreau să spun că Putin nu are nevoie de publicitate: are, desigur, dar promovarea lui Putin în sine s-a transformat demult într-o industrie puternică şi, riguros vorbind, din publicitatea făcută lui Putin sunt constituite ştirile şi politica posturilor federale de televiziune. Kremlinul e la noi principalul furnizor de publicitate...

De ce, atunci, e nevoie de Ovecikin şi de alţi sportivi, ce se înscriu în „echipa lui Putin”? Evident, aceasta e agitaţie politică, deşi nu trebuie luată ad-literam. Aici miza nu e că un hocheist popular îşi poate chema fanii să voteze pentru Putin. Aici e mult mai importantă demonstrarea capacităţilor puterii care, implicându-l pe Ovecikin, le comunică ruşilor ceva în genul: uitaţi-vă câţi bani avem noi, priviţi ce lungi sunt mâinile noastre! Chiar pe Ovecikin – care trăieşte şi prosperă în Amreica şi îşi poate permite să nu participe la mascarada rusească – l-am putut face agitator, noi putem orice, împotrivirea e inutilă.

https://tvrain.ru/

NOUTĂŢI

Pentru construcţia necesară Externelor, în Panama muncitorii sunt trimişi ca turişti

Cel puţin doi oameni au murit la construcţia ambasadei Federaţiei Ruse în Panama. Potrivit NOVAIA GAZETA, antreprenorul MAE îi trimitea pe muncitorii din FR ca turişti. Contractul de muncă a fost întocmit ca şi cum muncitorii s-ar afla la Moscova. Li s-a promis că vor primi câte 1200 de dolari pe lună, dar majoritatea oamenilor aşa şi nu şi-au ridicat lefurile.

https://www.novayagazeta.ru/

Vicepreşedintele Băncii Centrale a încercat să aranjeze întâlnirea lui Putin cu Trump în luna mai a anului 2016

Vicepreşedintele Băncii Rusiei, Alexandr Torşin, în luna mai a anului 2016, a făcut încercarea de a organiza întâlnirea preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin cu candidatul la funcţia de preşedinte al SUA Donald Trump. Propunerea a fost refuzată de către unul dintre angajaţii-cheie ai staff-ului preelectoral al lui Trump, ginerele său, Jared Kouchner.

https://republic.ru/

Focuri de armă trase la Moscova de gărzile de corp ale unui om de afaceri apropiat lumii criminale

În noaptea spre 17 noiembrie Moscova-Sity a sărbătorit aniversarea de 50 de ani a omului de afaceri Dmitiri Pavlov. Acesta trece la Ministerul de Interne ca „Pavlik”: el e considerat unul dintre liderii grupării criminale organizate din Izmailovsk, scrie RBC. La sărbătoare au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţii grupării criminale din Podolsk, precum şi autoritatea criminală Gabriil Iuvşaev.

https://www.rbc.ru/

Conflictul s-a încins în parcare din cauza automobilului lui Iuvşaev. Cei trei reprezentanţi ai Rosgvardia, care erau responsabili de siguranţa zilei de naştere, au declarat că automobilul omului de afaceri împiedică trecerea oaspeţilor. Paza lui Iuvşaev nu a fost de acord cu asta. Cine a deschis primul focul nu e deocamdată stabilit. După schimbul de focuri au fost spitalizaţi patru oameni. Rosgvardia a declarat că nu asigură paza autorităţilor criminale.

https://meduza.io/

MOLDOVA

Filip şi Krasnoselski au declanşat circulaţia pe podul de pe Nistru

Prim-ministrul Pavel Filip şi şeful regiunii separatiste din stânga Nistrului Vadim Krasnoselski au inaugurat oficial, la 18 noiembrie, circulaţia transportului pe podul de pe Nistru în regiunea satelor Gura Bâcului şi Bîciok. La un moment dat, cei doi s-au retras şi au discutat timp de 20 de minute.

Krasnoselski a declarat partea transnistreană va efectua controlul de frontieră, vamal şi migraţionist. Filip a declarat – ca răspuns la întrebarea dacă pe pod va acţiona vreun regium special de trecere – că această chestiune încă se discută.

http://newsmaker.md/

La Chişinău are loc referendumul privind demiterea lui Chirtoacă

La 19 noiembrie, la Chişinău au fost deschise sectoarele electorale pentru desfăşurarea referendumului privind demiterea primarului Dorin Chirtoacă. Plebiscitul are loc la iniţiativa Partidului Socialiştilor. Către ora 16, la sectoare s-au prezentat circa 13% din alegători (85 de mii de oameni). Pentru demiterea lui Chirtoacă trebuie să voteze nu mai puţin de 163 de mii de chişinăuieni. Iar ca să fie declarat valabil, la plebiscit trebuie să ia parte nu mai puţin de o treime din numărul de 637 de mii de alegători înscrise în listele electorale.

http://newsmaker.md/