Prezent la Forumul Internațional de Securitate Halifax, Secretarul General al NATO, Jens Stottenberg, a precizat că Ucraina și Georgia pot adera la alianța militară. Oficialul a enumerat condiții pe care cele două țări est-europene trebuie să le îndeplinească pentru a face parte din NATO.

Evident, pentru a deveni membru al NATO, este necesar să fie îndeplinite cerințele Alianței și realizarea reformelor. Atât Georgia, cât și Ucraina, se axează acum pe reforme, pe modernizarea instituțiilor de apărare, pe combaterea corupției și pe consolidarea instituțiilor democratice. NATO, Canada și alți aliați ajută atât Ucraina, cât și Georgia în implementarea acestor reforme”, a pecizat Jens Stoltenberg, citat de kyivpost.com

Ca susținere a afirmațiilor sale, Secretarul General NATO a dat ca exemplu faptul că, de la sfârșitul Războiului Rece, numărul țărilor care fac parte din blocul militar s-a dublat.

Ucraina și Georgia s-au bucurat de aceeași susținere din partea Ministrului Apărării al Canadei, Harjit Singh Sajjan.

Oficialul a precizat că în Canada trăiesc circa un milion de ucraineni,  iar țara este foarte sensibilă la ceea ce se întâmplă în Ucraina după anexarea ilegală a Crimeei și după declanșarea evenimentelor din Donbas. În primul rând, aceste probleme ar trebui rezolvate și ar trebui să continue reformele Forțelor Armate, astfel încât Ucraina să nu se alăture doar NATO, ci să devină devină capabilă de a se apăra singură.

Forumul Internațional de Securitate Halifax este o organizație non-profit și este dedicat consolidării cooperării strategice în rândul democrațiilor lumii.

Din anul 2012,  între Ministerul Afacerilor de Externe al Canadei și Formul de Securitate Halifax ș-a constituit un parteneriat public-privat, pentru a face mai eficientă promovarea unei cooperări strategice mai intense între democrațiile lumii și pentru a face față celor mai presante provocări de securitate internațională.