După o perioadă în care părea că vrea o soluție de compromis cu Madridul în ce privește situația Cataloniei separatiste, Carles Puigdemont revine cu un mesaj puternic către susținătorii săi. Aflat la Bruxelles, unde așteaptă decizia instanțelor belgiene la cererea de extrădare a Madridului, liderul catalan a fost invitat în platourile de televiziune ale postului Russia Today, la o emisiune moderată de un alt promotor occidental a separatismului.

Alex Salmond, nimeni altul decât fostul premier al Scoției care a militat intens pentru ieșirea țării sale de Marea Britanie, a fost gazda emisiunii de la postul rus de televiziune, în care Carles Puigdemont a găsit momentul perfect pentru a reveni la discursul virulent îndreptat împotriva autorităților spaniole.

Au fost evocate violențele din ziua referendumului pentru independența Cataloniei și s-a reietrat că, la plebiscit, peste 50% dintre catalani și-au dorit separarea de Spania. Însă, nici Carles Piegdemont, nici realizatorul Alex Salmond nu au pomenit nimic despre legitimitatea demersului pentru independența Cataloniei și nici despre invaliditatea referendumului, desfășurat într-un cadru haotic și fără a avea niciun fel de reprezentativitate democratică.

Apariția lui Puigdemont la RT vine după ce Ministerele Apărării și de Interne de la Madrid au sugerat că Rusia a fost implicată în campania separatișilor catalani.

Fostul premier Alex Salmond, care și-a dat demisia imediat după referendumul din 2014, când scoțienii au respins ruperea de Regatul Unit, face propagandă separatistă pe spatele Federației Ruse chiar de la Bruxelles, unde Puigdemont a fost eliberat pe cauțiune și își așteaptă extrădarea.