Astăzia avut loc Summitul Social al Uniunii Europene, prilej cu care statele membre s-au angajat, prin intermediul unui set de 20 de drepturi sociale, să asigure o mai bună protecție pentru cetățenii europeni din toate colțurile continentului, punându-se accent pe egalitatea de șanse, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Potrivit “Proclamației privind Pilonul European al Drepturilor Sociale”, sunt stabilite 20 de principii și drepturi, împărțite pe trei categorii: 

  • egalitatea de șanse al accesului pe piața forței de muncă;
  • piețe de muncă dinamice și condiții de muncă echitabile;
  • sprijin public, protecție socială și incluziune.

Cele 20 de principii enunță ceea ce liderii europeni consideră că trebuie să fie baza unei piețe a muncii și a unui sistem de asistență socială moderne și funcționale. Printre ele se regăsesc egalitatea accesului pe piața muncii și a condițiilor de muncă și salariale, formarea profesională și asistența socială pentru șomeri, egalitatea de gen, venitul minim, echilibrul între muncă și timpul liber, etc.

“Uniunea noastră a fost mereu în esență un proiect social. Este mai mult decât o piață unică, mai mult decât bani, mai mult decât euro. Este despre valorile noastre și despre modul în care dorim să trăim”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Președintele Juncker și gazda summitului, premierul suedez Stefan Lofven, urmează să redacteze un document care va fi discutat la Consiliul European din decembrie pentru a examina cum vor fi concret puse în practică cele 20 de principii. Măsurile nu vor fi transpuse prin directive europene obligatorii, însă sunt menite să stabilească standarde europene comune și un limbaj comun în chestiunile sociale.