După ce mai multe țări au acuzat Rusia de manipulare și de răspândire de informații false în spațiul public, un alt stat european aduce aceleași învinuiri la adresa serviciilor de securitate de la Moscova

Conform ministrului de Interne al Olandei, Kasja Ollongren, serviciile de securitate ruse încearcă influențarea opiniei publice din Țara Lalelor, informează agerpres.ro

„Știm ce urmărește Rusia, dar nu ar trebui să presupunem că Rusia este singura”, a adăugat Kasja Ollongren într-un discurs avut în fața deputaților olandezi.

Ministrul a făcut referire la tentativa Rusiei de a influența opinia publică în legătură cu catastrofa în care a fost implicat avionul malaezian MH17, doborât pe teritoriul Ucrainei de o rachetă de proveniență rusească, Kasja Ollongren menționând existența unui site plin de informații false, dar făcut să pară o operațiune oficială olandeză.

În plus, companii olandeze sunt ținta unor atacuri cibernetice ruse, iar agenți ai serviciilor secrete ruse operează în Olanda, culegând informații și încercând să influențeze luarea deciziilor, a mai explicat ministrul de interne.

Rețelele de socializare sunt folosite pentru răspândirea de dezinformări, ceea ce face absolut necesară colaborarea cu companiile Facebook, Google și Twitter pentru contracararea propagandei. 'Guvernul se va implica în discuții cu aceste grupuri în legătură cu căile de combatere a influenței politice (clandestine)', a mai spus Ollongren, fără a da alte detalii.

În raportul său anual din 2017, serviciul de securitate olandez AIVD a menționat că se confruntă tot mai des cu atacuri informatice și cu tentative ilegale de influențare a politicii, mai ales din partea Rusiei.

În luna februarie, cotidianul New York Times a relatat că oponenți ai Acordului de Asociere UE-Ucraina au folosit o 'echipă ucraineană' specială, formată din emigranți simpatizanți ai Rusiei, pentru a ajuta la bascularea opiniei publice olandeze în sensul dorit de Moscova.

În SUA este în curs o anchetă privind eforturile Rusiei de a influența alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

De asemenea, Madridul afirmă că Moscova încearcă să influențeze campania pentru independența Cataloniei, iar marți, premierul britanic Theresa May a acuzat Rusia că recurge la știri false pentru a submina democrația.