197 de transportoare blindate model 8 x 8, destinate Armatei Române, vor fi produse la București, menționează un set de documente elaborat de Ministerul Apărării Naționale.

Documentele urmează a fi înaintate Guvernului, pentru a fi analizate și aprobate sub forma unei Hotărâri de Guvern.

Transportoarele vor fi produse de o societate mixtă în care vor fi parteneri Uzina Mecanică București (cu experiență în domeniul tancurilor) și compania General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH. Uzina Mecanică București este filială a Companiei Naţionale ROMARM.

Transportoarele vor fi model Piranha 5. Lotul cumpărat de MApN, pentru Forțele Terestre ale României, este de 227 de vehicule. Dintre acestea, primele 30 vor fi produse integral de firma străină iar o serie de angajați români se vor instrui în străinătate pe parcursul producerii acestora.

Ulterior se prevede "integrarea şi producerea în România a 197 de transportoare 8x8 şi derivate pe platforma PIRANHA 5, precum şi fabricarea în România a următoarelor subsisteme: sistemul de protecţie balistică şi antimină (carcasă blindată), sistemul de armament, sistemul de comunicaţii şi informatică,  aparatura de ochire şi observare şi sistemele de senzori".

Noile transportoare Piranha 5 trebuie să fie interoperabile cu cele 31 de transportoare Piranha III C, deja intrate în dotarea Armatei Române și aflate în dotarea Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est  (MND-SE). Prin intrarea în dotare și a transportoarelor Piranha 5, brigada multinațională va fi complet operaționalizată.

Societatea mixtă care se va înființa la București trebuie să fie în măsură să producă transportoare  8 x 8 model Piranha 5, să modernizeze transportoarele Piranha III C deja aflate în dotare și să producă, ulterior, transportoare blindate 4 x 4.

Sursa: Românialiberă.ro