Peste 100 de foci care trăiesc în lacul Baikal din Siberia - animale puternice, bine dezvoltate, majoritatea femele - au fost descoperite moarte, iar cercetătorii nu știu ce le-ar fi putut cauza moartea.

Descoperirea a peste 140 de foci moarte în lacul Baikal din Siberia îi nedumerește pe oamenii de știință și a dus la apariția unor temeri privind declanșarea unei epidemii în rândul acestei specii rare, relatează DPA, citată de Agerpres.

"Toate cadavrele sunt ale unor animale puternice și pe deplin dezvoltate, dintre care 80% sunt femele", au anunțat oficialii din orașul Irkuțk.

Experții încearcă de mai multe zile să stabilească cauza deceselor în masă.

Foca de Baikal (Phoca sibrica) trăiește, după cum sugerează și numele, numai în lacul Baikal, cel mai vechi și mai adânc lac din lume, și este una dintre puținele specii de focă care trăiesc în apă dulce.

Autoritățile ruse estimează populația de foci de Baikal la circa 128.000 de exemplare.

Autoritățile locale au solicitat formarea unei comisii comune pentru investigarea situației.

Deși se crede că boala misterioasă nu reprezintă vreun risc pentru oamenii, procurorii i-au avertizat pe localnici să nu intre în contact cu carnea focilor moarte. Media locale au relatat în trecut că unii localnici au hrănit câinii cu carnea de focă.

O analiză inițială indică faptul că animalele au murit de stop cardiac,informează agenția de știri TASS, citându-l pe Serghei Grociotov, din cadrul biroului veterinar din Irkuțk.

De asemenea, au fost examinate stomacurile și tracturile digestive ale focilor, care erau goale, ceea ce sugerează că acestea ar fi fost malnutrite. Oamenii de știință analizează acum mostre de apă și animalele din lanțul trofic al focilor pentru a găsi originea problemei.

Focile sunt una dintre atracțiile lacului Baikal, o destinație populară de-a lungul căii ferate transsiberiene.